25 Μαρτίου 2016

Ποια ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην τρομοκρατία;

Του Κώστα Ράπτη-"Χρειάζομαστε μιαν ενεργειακή ένωση, μιαν ένωση της αγοράς κεφαλαίων, μιαν οικονομική και νομισματική ένωση – αλλά πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε και μιαν ένωση ασφαλείας” δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παραπλήσιες διατυπώσεις χρησιμοποιήθηκαν και από άλλους. "Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Σένγκεν” δήλωσε χάρακτηριστικά ο Βέλγος συντονιστής της Ε.Ε. σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Gilles de Kerchove, σε ένα τοπίο που σημαδεύεται από την απρόσκοπτη μετακίνηση δια μέσου των εσωτερικών και των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. του ίδιου κύκλου τρομοκρατών που αιματοκύλισε τον περασμένο Νοέμβριο το Παρίσι και την εβδομάδα αυτή τις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη πρέπει να "φτάσει μέχρι τέλους”, συγκροτώντας μιαν ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας, τόνισε και ο Matteo Renzi, υπενθυμίζοντας ότι η συζήτηση αυτή χρονολογείται από τη δεκαετία του '50.
Η τάση για pooling των δυνάμεων των ευρωπαϊκών κρατών στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας τους, ήτοι την άμυνα και ασφάλεια, είναι προφανές ότι θα ενδυναμωθεί κατά πολύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών. Με αυτή την έννοια, τα γεγονότα της Τρίτης δημιουργούν μια κεντρομόλο ώθηση στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων, όμως, οι φυγόκεντρες τάσεις ενισχύονται – και αυτό καθόλου δεν διαφεύγει του σχεδιασμού των τζιχαντιστών.
Στο ενημερωτικό δελτίο al-Naba του Ισλαμικού Κράτους υποστηριζόταν τον Νοέμβριο ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι "προκάλεσαν στις ευρωπαϊκές χώρες μια κατάσταση αστάθειας που θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα”, φέρνοντας ως παράδειγμα την "αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνοχής, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για ανάκληση της Συμφωνίας Σένγκεν”, τις αλληλοκατηγορίες Γαλλίας και Βελγίου για τις αποτυχίες που επέτρεψαν τα τρομοκρατικά πλήγματα, τη λήψη δαπανηρών μέτρων ασφαλείας, το "γενικό αίσθημα ανασφάλειας” και την υποχώρηση των μετακινήσεων και του τουρισμού που ισοδυναμεί με απώλεια "δεκάδων δισεκατομμυρίων” σε έσοδα.
Πρόκειται για μία στρατηγική υπονόμευσης ενός ισχυρότερου εχθρού μέσω της οικονομικής αιμορραγίας και της εξώθησής του στον αξιακό αυτοακρωτηριασμό.
Η δήλωση της πρωθυπουργού της Πολωνίας Beate Sydlo ότι η χώρα της δεν πρόκειται πλέον να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης που αποτελεί την καρδιά της "συλλογικής απάντησης” της Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση δείχνει το πώς η τρομοκρατία κινητοποιεί αντανακλαστικά αναδίπλωσης που ρηγματώνουν την ευρωπαϊκή ενότητα. Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ενότητα περί της οποίας γίνεται λόγος είναι μια ενότητα (αναποτελεσματικών) κατασταλτικών επιλογών στην κορυφή την ώρα που στην κοινωνική βάση προχωρά ο κατακερματισμός, όπως ακριβώς θα τον ονειρεύονταν οι τζιχαντιστές.
Άλλωστε υπάρχουν πάντοτε και οι Βρετανοί. "Ο Juncker πρέπει να είναι κυριολεκτικά τρελός για να νομίζει ότι ο βρετανικός λαός θα προσχωρήσει σε μια ένωση ασφαλείας με την Ε.Ε., αφότου αυτή έχει αποδειχτεί τόσο επικίνδυνα ανίκανη επί του θέματος. Ενόσω νεκρά και διαμελισμένα σώματα είναι σκορπισμένα στους δρόμους των Βρυξελλών, πιστεύει πραγματικά ότι οι άπειροι γραφειοκράτες της Κομισιόν είναι σε θέση να χειριστούν την ασφάλεια των Βρετανών καλύτερα από τις βρετανικές υπηρεσίες;” έσπευσε να απαντήσει το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, που θεωρεί ότι οι επιθέσεις των Βρυξελλών δίνουν αέρα στα πανιά όσων υποστηρίζουν το Brexit στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Η εντύπωση ότι η ηπειρωτική Ευρώπη προσθέτει στα ήδη εμφανή αδιέξοδά της ένα κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας, σχετιζόμενο (δικαίως ή αδίκως) με αλλότριους πληθυσμούς που καταφθάνουν έξωθεν ή διαβιούν αναφομοίωτοι εντός συνόρων, μόνο αντανακλαστικά εξόδου μπορεί να τροφοδοτήσει στους Βρετανούς νησιώτες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται πως έχει επίγνωση των ουσιαστικών περιορισμών της Ε.Ε. - εξ ού και για δεύτερη φορά (μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου) κατέφυγε στον de Gaulle. "Πήγα με απλές ιδέες στην περίπλοκη Ανατολή” είχε γράψει ο στρατηγός στα απομνημονεύματά του και ο Juncker συμπληρώνει: "Η Ανατολή παραμένει περίπλοκη και οι ιδέες μας εξακολουθούν να είναι απλές.Πρέπει να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Η γνώση της γειτονιάς μας δεν είναι καλή”.
- See more at: http://capital.sigmalive.com/epikairotita/12658398/poia-europaiki-enotita-apenanti-stin-tromokratia#sthash.xjMfzvPc.dpuf