25 Μαρτίου 2016

Παράπλευρες απώλειες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες προχθές Τρίτη θα επηρεάσουν τα κυριότερα από τα πολλά ανοικτά μέτωπα της ΕΕ:• Ο συνδυασμός του τρόμου των τζιχαντιστών μαζί με τις εικόνες από την Ειδομένη και τα νησιά του Αιγαίου είναι μια πριμοδότηση των οπαδών του Brexit που δεν θα μπορούσε να ονειρευθεί ούτε ο Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εικόνα που διαχέεται στην απέναντι ακτή της Μάγχης παραπέμπει στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τα κύματα της μεγάλης μετανάστευσης των λαών ή καλύτερα των βαρβάρων να της δίνουν τη χαριστική βολή.

Μόνο ένα πολιτικό θαύμα θα μπορέσει να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ και τον μοιραίο Κάμερον στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ...
• Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών από ό,τι φαίνεται διέλυσαν και τις τελευταίες ελπίδες που είχαν απομείνει για συμμετοχή και των 28 σε μια συνολική πολιτική μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων με ποσοστώσεις επί του πληθυσμού των χωρών- μελών. Ακροδεξιοί και ρατσιστές όπως οι Ορμπαν και Φίτσο βρίσκονται σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τους τζιχαντιστές, καθώς η μια πλευρά νομιμοποιεί την εκτροπή της άλλης.
• Αν ο Κάμερον δεν ξέρει πώς να απεγκλωβιστεί και μπορεί να προσεύχεται για ένα θαύμα, στην περίπτωση της προσδοκίας για υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν υπάρχει ούτε το κουράγιο μιας παρόμοιας προσευχής και δέησης: Την ώρα που πάνοπλοι λοκατζήδες και πεζοναύτες περιπολούν στο κέντρο του Παρισιού και των Βρυξελλών για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, ποιος πολιτικός ηγέτης στην ΕΕ θα αναλάβει το κόστος να υπερασπισθεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες;
Μόνο ένα θαύμα θα αποτρέψει τη δαιμονοποίηση συλλήβδην και αθρόως όλων των μουσουλμάνων ως υποψήφιων τζιχαντιστών, μια τάση γενίκευσης και απλούστευσης με βαθιές ρίζες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Πρόσφατο παράδειγμα ο αντισημιτισμός που ήθελε τους Εβραίους τοκογλύφους καπιταλιστές αλλά και μπολσεβίκους εχθρούς του Χριστιανισμού! Στα τρία παραπάνω μέτωπα, το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το μέλλον της ήδη βαριά τραυματισμένης από μονομερείς ενέργειες Ζώνης Σένγκεν και την υλοποίηση της Συμφωνίας των 28 με την Τουρκία, κοινός παρονομαστής είναι η ισλαμοφοβία.
Αν στο ποίημα του Καβάφη οι Ρωμαίοι αναρωτιούνται αν οι βάρβαροι θα ήταν μια κάποια λύση, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και αυτοί που τρέχουν από πίσω της δεν θέτουν ούτε ρητορικά το ερώτημα, καθώς χρωστούν τη δύναμή τους στον φόβο των βαρβάρων.