25 Μαρτίου 2016

Από το Παρίσι στις Βρυξέλλες

Floral tributes placed in memorial for the victims of the attacks in Brussels, at the Place de la Bourse in Brussels, Friday.
Μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο φαινόταν να έχει έλθει η ώρα της εκρίζωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Εδώ πραγματικά ταιριάζει η γνωστή φράση του Ταλεϋράνδου λίγους μήνες μετά την παλινόρθωση των Βουρβόνων έπειτα από είκοσι τριών χρόνων εξορία: «Δεν έμαθαν τίποτε, δεν κατάλαβαν τίποτε». Τα χθεσινά αιματηρά επισκεπτήρια του τρόμου στις Βρυξέλλες επαναφέρουν την ανάγκη εκκαθάρισης των τζιχαντιστών στο ορμητήριό τους.

Η επιχειρησιακή δυνατότητα υπάρχει, αλλά λείπει ακόμη η συνολική πολιτική βούληση. Αν υπάρχει ακόμη το Ισλαμικό Κράτος, το χρωστά στο ότι κάποιοι εντός και εκτός περιοχής φοβούνται ότι η συντριβή του θα ενισχύσει υπέρμετρα το Ιράν και τους συμμάχους του, και το Κουρδικό Κίνημα. Η συντριβή των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία θα είναι ουσιαστικό πλήγμα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης όπως είναι η παρουσία Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού με στολή εκστρατείας στο κέντρο του Παρισιού, ή των Βρυξελλών, ή ακόμη και η νομοθέτηση δυνατότητας αφαίρεσης της ιθαγένειας σε γηγενείς άλλους πολίτες. Η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντελσλάμ από επικοινωνιακός θρίαμβος μετατρέπεται σε φιάσκο, καθώς το κόστος της, υπό το φως των αντιποίνων των τζιχαντιστών, υπερβαίνει το όποιο όφελος από τις πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν από τον μόνο επιζώντα της ομάδας που αιματοκύλησε το Παρίσι.
Η εκρίζωση του Ισλαμικού Κράτους δεν θα εξαφανίσει την τρομοκρατία, αλλά θα της αφαιρέσει την κρατική υπόσταση, χωρίς την οποία τα κινήματα τύπου Αλ Κάιντα είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν πριν από λίγα χρόνια.
Τέλος, εκτός από αυτούς που έχασαν χθες τη ζωή τους στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, είναι βέβαιο ότι τα επόμενα θύματα είναι οι πρόσφυγες. Αυτοί που εγκατέλειψαν τρέχοντας τη Συρία, για να γλιτώσουν την τυφλή βία των τζιχαντιστών, θα δακτυλοδεικτούνται πλέον από την ακροδεξιά και το ετερόκλητο Μέτωπο του Φόβου ως Δούρειος Ιππος του τρόμου στην Ευρώπη. Ο τυφλός τρόμος των τζιχαντιστών δεν είναι στο DNA του αραβομουσουλμανικού κόσμου, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι το τέρας που ως άλλος Φρανκενστάιν δημιούργησε η Δύση:
Από το Αφγανιστάν όπου η CIA μετά την εισβολή της ΕΣΣΔ το 1979 διαμόρφωσε το κλίμα στο οποίο γεννήθηκαν αργότερα οι ταλιμπάν, μέχρι τις συμμαχίες με τον διάβολο ενός ετερόκλητου μετώπου χωρών που, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Ασαντ, έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν φονταμενταλισμό, ο οποίος με τη μορφή της Αλ Κάιντα είχε αρχίσει να ξεθυμαίνει.