Λιγοστεύουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας. Οι σχέσεις Άγκυρας - Καίρου βρίσκονται στην κατάψυξη, η Τυνησία αποτελεί μαγνήτη για το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τεταμένες είναι οι σχέσεις με τον Ιράν. Αντίθετα ενισχύονται οι δεσμοί με το... Κατάρ.-Μπορεί η Τουρκία να προβάλλει ώς ένας απο τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Μέση Ανατολή αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα, η Άγκυρα είναι πιο απομονωμένη από ποτέ.Σίγουρα το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης , άνοιξε μία νέα σελίδα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Άγκυρα με νέες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που απευθύνονταν σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με τις οποιες η Τουρκία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν, όπως το Ιράν και η Συρία, αλλά και με την προσπάθεια να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με χώρες της Αφρικής, όπως η Σομαλία προσπάθησε να αναβιώσει την άλλοτε πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα, όμως όλα δείχνουν ότι απέχει πολύ από αυτό που ήταν στρατηγικός της στόχος. Η Λιβύη και η Συρία έχουν εμπλακεί σε εμφύλιους πολέμους, η Αίγυπτος γίνεται όλο και περισσότερο αυταρχική, και η Τυνησία αποτελεί μαγνήτη για το Ισλαμικό Κράτος και η ηγεσία της Τουρκίας στρέφεται σε επιλεκτικές συμμαχίες οι οποίς απεχουν πολύ απο το όραμα της οθωμανικής κυριαρχίας.
Ουσιαστικά οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο βρίσκονται στην κατάψυξη, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τις κοσμικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 2013. Από τότε οι διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Οι Τυνήσιοι αντικατέστησαν δημοκρατικά την υπό ισλαμιστική ηγεσία κυβέρνησή τους το επόμενο έτος. Η Συρία και η Λιβύη εξακολουθούν να είναι μπλεγμένες σε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, και η συμβολή της Τουρκίας στις ισλαμικές ομάδες σε αυτές τις συγκρούσεις έχει προκαλέσει την οργή των Δυτικών χωρών και μερικών από τα σουνιτικά κράτη του Αραβικού Κόλπου.
Η Τουρκία έχει πλέον απομονωθεί σε μια περιοχή που έχουν επικρατήσει αυταρχικά καθεστώτα που την βλέπουν σαν εχθρό, και εμφυλίους πολέμους για τους οποίους η Τουρκία θεωρείται ότι άναψε τις φλόγες.
Το σίγουρο είναι ότι ενδιάμεσα, η Άγκυρα έχει υιοθετήσει άλλες πολιτικές που αποδεικνύουν ότι το ΑΚΡ δεν εγκαταλείπει το οθωμανικό όραμα αλλά πλέον η επιφυλακτικότητα και η απομόνωση είναι μία πραγματικότητα την οποία δε μπορεί να αγνοεί.
Τον Νοέμβριο του 2015, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό τζετ προκαλώντας έτσι μια διπλωματική κρίση με την Μόσχα. Τον επόμενο μήνα, η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, δήθεν για να βοηθήσει τους Κούρδους και τους Σουνίτες Ιρακινούς στον αγώνα τους κατά του ISIS, προς μεγάλη οργή της κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν είναι επίσης τεταμένες, αφού οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στην Συρία και κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι τροφοδοτεί το σεχταρισμό στην περιοχή.
Προς απογοήτευση της Τεχεράνης, η Τουρκία εντάχθηκε στην υπό Σαουδική ηγεσία αντι-Χούτι συμμαχία στην Υεμένη, έστω και αν η συμμετοχή της είναι κατ' όνομα.
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί επίσημα μέρος της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας για την καταπολέμηση του ISIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επικρίνουν την Άγκυρα ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει την ροή εξτρεμιστών μαχητών δια μέσω των συνόρων της με την Συρία.
Επίσης η Τουρκία πιστεύεται ευρέως ότι εξακολουθεί να παρέχει συγκεκαλυμμένη υποστήριξη προς ισλαμιστές μαχητές στην Συρία και την Λιβύη ενώ πολλοί Αιγύπτιοι φυγάδες της Αδελφότητας δραπέτευσαν στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στην χώρα τους.
Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει πολλές διασκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Αυτό που έχει απομείνει είναι το Κατάρ, καθώς η σχέση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οι δύο χώρες πρόσφατα συμφώνησαν για κατάργηση της βίζας για τα ανάμεσα στις δύο χώρες ταξίδια των πολιτών τους και διεξήγαγαν την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκησή τους.
Η Τουρκία σχεδιαζει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ –την πρώτη της στην Μέση Ανατολή.
Σίγουρα , αν συγκρίνει κανείς την σημερινή κατάσταση με τα νεοοθωμανικά σχέδια του κ. Ερντογάν όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αποτυχία.
Πηγή: Premium.paratiritis.g
r
r