02 Δεκεμβρίου 2015

Δικαστήριο στην Τουρκία αποφασίζει αν το... Γκόλουμ μοιάζει στον Ερντογάν

Δικαστήριο στην Τουρκία έχει ζητήσει από εμπειρογνώμονες την αξιολόγηση του χαρακτήρα του Γκόλουμ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γιατί ο δικαστής δεν είναι σίγουρος αν μια σύγκριση μεταξύ αυτού του χαρακτήρα της ταινίας και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι προσβλητική.


Τον Οκτώβριο, ένας γιατρός που ονομάζεται Bilgin Ciftci απολύθηκε από τη δουλειά στο Ιδρύμα Δημόσιας Υγείας της Τουρκίας όταν μοιράστηκε στο Twitter ένα μέμε που αντιπαραθέτει το Γκόλουμ και τον Ερντογάν σε μια σειρά από στάσεις, όπως γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Zaman.

Ο Cifti αντιμετωπίζει έως και δύο χρόνια φυλάκιση για προσβολή του Προέδρου, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το Γκόλουμ δεν είναι ένας «κακός χαρακτήρας».



Ούτε ο εισαγγελέας ούτε ο προεδρεύων δικαστής της υπόθεσης έχει την διάσημη σειρά ταινιών, οπότε το δικαστήριο έφερε σε δύο ακαδημαϊκούς, δύο επιστήμονες-αναλυτές συμπεριφορά και εμπειρογνώμονες των μέσων ενημέρωσης για να καθοριστεί εάν ο Cifti πράγματι επιδιώκει να προσβάλει τον Πρόεδρο.

Η ακροαματική διαδικασία έχει αναβληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Το BBC αναφέρει ότι 105 άνθρωποι κατηγορήθηκαν στην Τουρκία μεταξύ του Αυγούστου 2014 και του Μάρτη του 2015 για «προσβολή του αρχηγού του κράτους».




Από thetoc.gr
  - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/288667/dikastirio-stin-tourkia-apofasizei-an-to-gkoloum-moiazei-ston-erntogan-eikona#sthash.Ls2PtyVi.dpuf