02 Δεκεμβρίου 2015

Το Πεντάγωνο θέτει τους όρους συνεργασίας με τον Ερντογάν: Κάντε περισσότερα…

US Secretary of Defense Ashton Carter (2-R), with Chairman of the Joint Chiefs of Staff Marine Corps General Joseph Dunford (R), testifies before the House Armed Services Committee hearing on US strategy in Syria and Iraq on Capitol Hill in Washington DC, USA, 01 December 2015. EPA, SHAWN THEW Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ από την Ουάσιγκτον, έθεσε τους όρους για τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία αποδεικνύεται “δύσκολος και μη συνεργάσιμος εταίρος” για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Κάρτερ ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέπληξε τους παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, που είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν “πήγε καλά”.Ο Ας Κάρτερ επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του ΙΚ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία και είπε:

Η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση, σημείωσε. Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το ΙΚ, πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Αμερική επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του ΙΚ.Πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε εκείνη (σ.σ. η Τουρκία) να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ΙΚ, επισήμανε. «Θα θέλαμε (οι δυνάμεις της Τουρκίας) να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το ΙΚ. Έχουν στόχο το PKK», σημείωσε αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση η οποία δρα στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Είπε επίσης ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία για να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η εμπλοκή του μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ήδη ανακοινωθεί.«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό», είπε ο Κάρτερ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Αν βρούμε περισσότερες δυνάμεις που μπορούμε να ενισχύσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα… Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα και θα μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε περισσότερα, όταν έχουμε ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.Νωρίτερα ο Κάρτερ διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» να αναπτύξει κι άλλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ, οι οποίες θα βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν όμηρους, να συλλαμβάνουν ηγετικά στελέχη και να διεξάγουν επιχειρήσεις και στη γειτονική Συρία.Η νέα αποστολή των αμερικανικών ΕΔ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ήδη ανατεθεί να δρα μέσα στη Συρία, πρόσθεσε ο Κάρτερ χωρίς να διευκρινίσει πόσους ακριβώς άνδρες θα έχει στη διάθεσή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις να κλιμακώσει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο Ομπάμα δίσταζε να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις κι αντ’ αυτού έστελνε συμβούλους, εκπαιδευτές και μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.
Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι οι νέες ομάδες των ΕΔ που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ταχύτερη συλλογή πληροφοριών, κάτι που θα «κάνει τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές».
http://mignatiou.com