01 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Γερμανικό «ja» σε στρατιωτική συμμετοχή στον αγώνα κατά του ΙΚ

Γερμανικό «ja» σε στρατιωτική συμμετοχή στον αγώνα κατά του ΙΚ
Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα τη συμμετοχή του στρατού της χώρας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μια αποστολή στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν έως και 1.200 στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από μια κυβερνητική πηγή.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι επρόκειτο να αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μια φρεγάτα προκειμένου να στηρίξει τους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία. Η αποστολή καλύπτει ολόκληρο το 2016.

Αποστολή, παρά τους φόβους 
Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως το κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία. Η επιχείρηση αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 134 δις ευρώ. Μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

Η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρόλα αυτά η υποστήριξη των Γερμανών σε αυτή την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ ενώ κατά το 39%.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή. «Κάνουμε, αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όπως μπορούμε καλύτερα και στο βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε» είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Bild για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

«Σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο»
Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις διαταγές του. Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το απέκλεισε κατηγορηματικά μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του Ασάντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα Passauer Neuen Nachrichten. «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».
Αντίθετες απόψεις έρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η αποστολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ανεύθυνη και σπάει ένα ταμπού», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος "Η Αριστερά" Μπερντ Ρίξινγκερ, προσθέτοντας ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την απόφαση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο «γιατί χωρίς εντολή από τα ΗΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle