20 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ Οι γυναίκες πήραν τα όπλα στη Συρία

Οι 50 Ασσύριες είναι μέλη ενός γυναικείου χριστιανικού τάγματος που εκπαιδεύεται στα όπλα και πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία και την πρώτη του επιχείρηση

Δεκάδες μητέρες, φοιτήτριες και νοικοκυρές στη βορειοανατολική Συρία αποφάσισαν να αφήσουν τις οικογένειές τους στο σπίτι και να πάρουν τα καλάσνικοφ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις φρικαλεότητες στην περιοχή.

Οι 50 Ασσύριες είναι μέλη ενός γυναικείου χριστιανικού τάγματος που εκπαιδεύεται στα όπλα και πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία και την πρώτη του επιχείρηση. Περίπου 50 Ασσύριες είναι μέλη ενός γυναικείου χριστιανικού τάγματος που εκπαιδεύεται στα όπλα και πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία και την πρώτη του επιχείρηση.
Στα βήματα της κουρδικής γυναικείας μονάδας YPJ, που είναι μάχιμη από το 2012, στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού δημιουργήθηκε από Ασσύριες χριστιανές το τάγμα «Δυνάμεις προστασίας των γυναικών της Μεσοποταμίας», το οποίο εκπαιδεύεται σε ένα κέντρο εκπαίδευσης στην πόλη της Κατάνιας. Περίπου 50 γυναίκες, που αποφάσισαν να αφήσουν τις σπουδές, τις δουλειές και τις οικογένειές τους, έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Μία από αυτές είναι η 36χρονη Μπαμπιλόνια, η οποία δεν μετανιώνει καθόλου που άφησε πίσω τα δύο της παιδιά και τη δουλειά της κομμώτριας για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Μου λείπουν τα παιδιά μου, ανησυχώ που θα πεινούν, θα διψούν και θα κρυώνουν. Αλλά προσπαθώ να τους πω πως πολεμώ για να προστατεύσω το μέλλον τους», είπε η γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι ήταν ο άντρας της, μαχητής και ο ίδιος, που την ενθάρρυνε να πάρει τα όπλα κατά των τζιχαντιστών. «Είμαι ενεργή χριστιανή και το να σκέφτομαι τα παιδιά μου με κάνει πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη στη μάχη μου κατά του Ισλαμικού Κράτους», προσέθεσε.
Οι γυναίκες πήραν τα όπλα στη Συρία
Συμμαχία
Το γυναικείο χριστιανικό τάγμα ανήκει στη νεοσύστατη στρατιωτική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που περιλαμβάνει διάφορες εθνότητες και θρησκείες, χριστιανούς, Κούρδους, Αραβες και Τουρκμένιους. Η μοναδική εμπειρία που έχει μέχρι στιγμής η γυναικεία μονάδα σε πεδίο μάχης ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την ανακατάληψη της πόλης Αλ Χολ στη μεθόριο με το Ιράκ, που ήταν και η μεγαλύτερη επιχείρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Οι γυναίκες πήραν τα όπλα στη Συρία
Η 18χρονη Λουσία στην αρχή έτρεμε τη μάχη. «Με φόβιζε ο ήχος των κανονιών, αλλά αυτός ο φόβος γρήγορα έφυγε. Θα ήθελα να βρεθώ στην πρώτη γραμμή και να πολεμήσω τους τρομοκράτες», είπε η νεαρή κοπέλα, η οποία παρά την αντίθεση της μητέρας της, εγκατέλειψε το σχολείο για να ενταχθεί στο τάγμα, όπως και η αδελφή της, για να πολεμήσει «για το σπίτι τους και τη χριστιανική κουλτούρα», όπως λέει.
Οι γυναίκες πήραν τα όπλα στη Συρία
«Πολεμώ με καλάσνικοφ, αλλά δεν είμαι έτοιμη να γίνω ελεύθερος σκοπευτής», ανέφερε η κοπέλα, η οποία είναι σε επαφή με πολλούς φίλους της που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη και ελπίζει να μπορέσουν «να τους πείσουν να γυρίσουν πίσω και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους».
Ο ρόλος τους
Λόγω της μικρής εμπειρίας στα πεδία μαχών, η ομάδα εστιάζει προς το παρόν στην προστασία των χριστιανικών τμημάτων της επαρχίας Χασάκα. Σημειώνεται ότι οι Ασσύριοι χριστιανοί ανήκουν στην ανατολική χριστιανική παράδοση, προσεύχονται στην αραμαϊκή γλώσσα και περιλαμβάνουν και καθολικούς και ορθόδοξους. Αντιπροσωπεύουν το 15% του 1,2 εκατ. χριστιανών της Συρίας.
Στην επίβλεψη της εκπαίδευσης των μαχητριών βοηθάει η 24χρονη Σμπέρσα, η οποία τόνισε ότι τα μέλη της ομάδας της δεν υπολείπονται σε ικανότητες έναντι των ανδρών. «Είμαστε τόσο καλοί όσο οι άντρες και πολεμάμε στο πλευρό τους», είπε, εξηγώντας ότι το τάγμα της είναι «τελείως ανεξάρτητο». «Δεν δεχόμαστε εντολές από άλλους, αποφασίζουμε τα πάντα μόνες μας», τόνισε. «Εργαζόμουν για ένα ασσυριακό πολιτιστικό κέντρο, αλλά τώρα απολαμβάνω τη δουλειά στο στρατιωτικό πεδίο», είπε η Σμπέρσα. «Δεν φοβάμαι το Ισλαμικό Κράτος, θα δώσουμε το ?παρών? στις επερχόμενες μάχες κατά των τρομοκρατών».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ