25 Νοεμβρίου 2015

Διαμένοντας σε γυάλα: Ακυρώνοντας τη στρατηγική μας υπεραξία…


Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η εξέλιξη με την εμπλοκή των βρετανικών συμφερόντων της εταιρείας BG Group στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, εξασφαλίζοντας μερίδιο από τη NOBLE ENERGY, είναι αρκούντως σημαντική και επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.Αποτελεί εξέλιξη που δημιουργεί δυναμική στα ενεργειακά και προσγειώνει όσους θεωρούν πως όλα πρέπει να παγώσουν λόγω Κυπριακού. Επιβεβαιώνει πως η Κύπρος διαθέτει στρατηγική υπεραξία, την οποία καλείται να αξιοποιήσει προς όφελος της και όχι να την αφήνει να την εκμεταλλεύονται τρίτοι. Η ανακοίνωση έχει, επίσης, επιβεβαιώσει πως για τους εταίρους μας, γείτονες και μη, είμαστε χρήσιμοι και πολύτιμοι. Πολύτιμοι για συνεργασία, για διαμεσολάβηση, για κομβικό σημείο.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα πλαίσια του εντατικοποιημένου, όπως έχει βαπτισθεί, διαλόγου. Συνέχιση, δηλαδή, των συζητήσεων για διαμοιρασμό εξουσιών, όπως έχουν μετατρέψει ή καλύτερα καταντήσει το Κυπριακό, που –έστω και εάν θεωρείται τούτο κλισέ– είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Συζητήσεις που δεν επηρεάζονται ούτε από εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο ούτε και από τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. Μόνο όσοι ζουν σε γυάλα θεωρούν πως υπάρχει μια πεπατημένη διαδρομή στο Κυπριακό (και στη ζωή) που δεν αλλάζει ποτέ.

Εάν η αξιοποίηση του εργαλείου της στρατηγικής σημασίας της χώρας δεν γίνεται, τότε η Κύπρος είναι καταδικασμένη να στηρίζεται σε διαχρονικές επιλογές που δεν αλλάζουν, ο κόσμος να χαλάσει. Επιλογές, οι οποίες στηρίζονται σε πολιτικές με αμυντικογενείς προσανατολισμούς και φοβικά σύνδρομα. Οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Κυπριακό, οι προτάσεις που υποβάλλονται από τρίτους, όπως και τα σχέδια λύσης, έχουν ως βασικό συστατικό τη γεωπολιτική σημασία του νησιού.

Από τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης θα καθορισθεί εν πολλοίς και αυτός που θα έχει και τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. Η ανατροπή αυτών των επιδιώξεων θα απομακρύνει θνησιγενείς συνταγές επίλυσης του προβλήματος με περιεχόμενο που θα έχει ημερομηνία λήξης. Η συμφωνία στο Κυπριακό θα πρέπει να ευνοεί τους πολίτες της χώρας και μόνο.

Εάν θα έχουν σημασία οι συμφωνίες και οι συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να αγγίζουν και το Κυπριακό. Όχι για να κερδίσουμε πόντους στις διαπραγματεύσεις, αλλά για να δοθεί μια δυναμική ως προς το περιεχόμενο μιας συμφωνίας. Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες και κοινούς στρατηγικούς σχεδιασμούς για την περιοχή, τριμερείς και τετραμερείς, και να αφήνουμε τους τρίτους να ρουφούν αέρια και πλούτο; Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες και να τις ακυρώνουμε, συζητώντας έστω και διά αντιπροσώπου με την Τουρκία ποιο ρόλο θα έχει μετά από μια συμφωνία;

Το Κυπριακό, όπως και ο κόσμος ολόκληρος, έχει αλλάξει. Συζητώντας με όρους της δεκαετίας του ’70, ακυρώνονται οι προοπτικές στο πεδίο της ενέργειας, η εδραίωση της ευρωπαϊκής ιδιότητας, η στρατηγική μας υπεραξία. Τούτο είναι σε βάρος Ε/κ, Τ/κ, Αρμενίων και Μαρωνιτών. Είναι, όμως, υπέρ της Τουρκίας.http://mignatiou.com/2015/11/diamenontas-se-giala-akironontas-ti-stratigiki-mas-iperaxia/