Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ήταν προφανώς ώριμη και η Τουρκία στην αποδοχή της θέσης ότι δεν γίνεται να ζητάς να γίνεις μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας χωρίς να έχεις ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων -και την περίοδο αυτή το προσφυγικό είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.Αλλά και η Άγκυρα θα πρέπει πια να αποδείξει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορούμε να ελέγχουμε το σύνολο της ακτογραμμής». Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την αναγκαιότητα καλύτερου συντονισμού (ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ήταν στην Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες), αντιθέτως απορρίπτει χωρίς δεύτερη συζήτηση την... πονηρή ιδέα των κοινών περιπολιών.Η Αθήνα θα επιθυμούσε η πρώτη αυτή διμερής διυπουργική συνάντηση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αλλά μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και δεν γίνεται να διαφύγει της προσοχής ότι, ευθύς μόλις οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους, ο αμερικανικός παράγων αντέδρασε θετικά σύμφωνα με πληροφορίες. Πραγματική αντιμετώπιση του προσφυγικού χωρίς τη συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας δεν νοείται.
 
Τι απαντά η Αθήνα στη Ά. Μέρκελ
Την ίδια στιγμή το Βερολίνο πιέζει για την τριμερή συνάντηση (Μέρκελ - Νταβούτογλου - Τσίπρα), την οποία δεν αρνείται η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να είναι βέβαιη ότι θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Ενώ θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα υποκαταστήσει την Ε.Ε., πρωτίστως γιατί το προσφυγικό είναι θέμα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι υπόθεση τριών χωρών.Τα κέντρα επανεγκατάστασης προσφύγων που θα λειτουργούν επί τουρκικού εδάφους είναι εκ των ων ουκ άνευ της λύσης, σύμφωνα με την οπτική της Αθήνας, που κατανοεί τις τουρκικές ανησυχίες για υπερβολική ευρωπαϊκή ανάμειξη σε αυτά. Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο ότι ο Αχμ. Νταβούτογλου, αν και ρωτήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δεν απάντησε για τα κέντρα αυτά.

«Σκληρός» Τσίπρας στα εθνικά

Την ίδια στιγμή πάντως που η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συνεργασία της τουρκικής στο μεγάλο θέμα των τελευταίων μηνών, σε άλλα θέματα πίεζε την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει τη στάση της. "Τι θα γίνει με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Τι θα γίνει με τα περιστατικά μη τήρησης των κανόνων αβλαβούς διέλευσης;" ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στην άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας. Που δεν δίστασε επιπλέον να θέσει θέμα Κυπριακού, υπό την οπτική ότι δεν μπορεί ένα ανεξάρτητο κράτος να τελεί υπό την προστασία τρίτων χωρών. Ενώ, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «χωρίς εκπλήρωση όρων δεν ανοίγουν τα κεφάλαια» είναι η θέση της Αθήνας.
Με το ταξίδι της στην Άγκυρα η ελληνική κυβέρνηση -τον πρωθυπουργό πλαισίωναν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης- εγκαινίασε κατ' ουσίαν σειρά επαφών που θα έχει στο εξωτερικό τον τρέχοντα μήνα.
Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη: στόχος του πρώτου σκέλους της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών, ενώ στο δεύτερο σκέλος επιδίωξη είναι η βελτίωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και δη με τους Παλαιστινίους.
Από εκεί και πέρα, για τις 29 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη ευρωτουρκική σύνοδος, όπου Τσίπρας και Νταβούτογλου θα κληθούν να μεταφέρουν στις Βρυξέλλες την ουσία αλλά και το κλίμα της συνάντησής τους.
Τέλος, την 30ή Νοεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο πληγωμένο από το φανατισμό και το μίσος Παρίσι, εκεί όπου, πέραν του οικοδεσπότη Ολάντ, το «παρών» θα δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.