22 Νοεμβρίου 2015

Στη σκιά του τρόμου η Ευρώπη

Στη σκιά του τρόμου η Ευρώπη Η Ευρώπη είναι σε πόλεμο! Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιπολεί ο στρατός και απαγορεύονται δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, από το βήμα της εθνοσυνέλευσης τόνισε ότι η Γαλλία δεν χτυπήθηκε από τους τζιχαντιστές γι αυτά που κάνει στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, αλλά γι αυτό που είναι, την ίδια στιγμή, όμως, ζητούσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα τρίμηνο, δήλωνε έτοιμος να περιορίσει προσωρινά τις υπόλοιπες ελευθερίες εν ονόματι της ασφάλειας, ζητώντας την αναθεώρηση του νόμου για την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης του 1955 ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η Γαλλία χτυπήθηκε γι αυτό που είναι, τα περιστατικά βίας όμως εναντίον μουσουλμάνων, ακόμη και εναντίον γυναικών, έχουν αυξηθεί σε όλη την γαλλική επικράτεια, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου. Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβίας, οργάνωση που συνδέεται με το επίσημο Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας, ανέφερε 32 περιστατικά αντιμουσουλμανικής βίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονταν 4-5 καταγγελίες μουσουλμάνων την εβδομάδα. Από την πλευρά της η Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, ένας ανεξάρτητος οργανισμός, κατέγραψε 29 περιστατικά. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά διότι οι «μουσουλμάνοι έχουν γίνει ο εσωτερικός εχθρός».  Από τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων δεν γλίτωσαν ούτε οι γυναίκες. Την Τετάρτη νεαρή γυναίκα γρονθοκοπήθηκε από άνδρα στη Μασσαλία επειδή φορούσε ισλαμική μαντήλα. Την ίδια ημέρα στη Λυών έριξε ένα καροτσάκι σούπερ μάρκετ πάνω σε μια νεαρή γυναίκα και στη συνέχεια την κλώτσησε διότι φορούσε ισλαμική μαντήλα.

Σύμφωνα με την Daily MAIL μεταξύ των μέτρων που δεν αποκλείεται να ληφθούν είναι να αποβληθούν από την ζώνη Σένγκεν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το ακραίο αυτό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να διασωθεί η περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία μπορεί να ταξιδέψει κάποιος χωρίς διαβατήριο, μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε συναγερμό. Οι Βρυξέλλες έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό το Σαββατοκύριακο, το μετρό, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ ισχυρές δυνάμεις του στρατού περιπολούν στους δρόμους. Καθημερινά πραγματοποιούνται αθρόες προσαγωγές υπόπτων. Στις ανακρίσεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετέχουν περίπου 800 γάλλοι αστυνομικοί και 300 βέλγοι.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί και στην Ιταλία οι αρχές ασφαλείας, καθώς το FBI προειδοποίησε τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Ειδική μεταχείριση για την Ιταλία στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, μετά τη δήλωση Γιουνκέρ ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια πρέπει να εξαιρεθεί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι μεταξύ των στόχων των τζιχαντιστών τρομοκρατών περιλαμβάνεται και το Βατικανό.Συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάϊμαν θα έχει σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο την προσφυγική κρίση.Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στην Ιβηρική χερσόνησο, ιδιαίτερως σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, όπως στα γήπεδα.Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας είναι εμφανής και στην πρωτεύουσα της Ρωσίας ιδιαιτέρως μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ για συντονισμό της Γαλλίας με ΗΠΑ και Ρωσία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Ντετανιάχου.

Στην Βρετανία, την Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το κοινοβούλιο, από το οποίο ο πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον θα ζητήσει την έγκριση της συμμετοχής της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Από την 13η Νοεμβρίου στην Βρετανία είναι δρακόντεια.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της δεν θα υποχωρήσουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και ότι θα καταδιώξουν τους ηγέτες του και θα εξαλείψουν πλήρως την χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν ζήτησε από Ουάσιγκτον και Μόσχα να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της απειλής. «Όλοι αυτοί οι τρομοκράτες θα πρέπει να ηττηθούν στο όνομα της ανθρωπότητας», τόνισε ο Μπαν Γκι Μουν.

Από την Κουάλα Λουμπούρ όπου παρευρίσκεται στην ετήσια σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τις χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) θα πρέπει να ενωθούν για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Διαβάστε ακόμη:
- Στο σημείο μηδέν η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο των Βρυξελλών