09 Οκτωβρίου 2015

Βέτο Σόιμπλε στον Ολάντ!


Η είδηση της ημέρας, της Τετάρτης 7/10, δεν ήρθε, όπως γνωρίζουμε, από τις ομιλίες Μέρκελ και Ολάντ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.Ηρθε από τον Σόιμπλε, στη συζήτηση που ακολούθησε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Ο Σόιμπλε υιοθέτησε σκληρή, απορριπτική γλώσσα χωρίς προσχήματα: απέρριψε συνολικά τις προτάσεις Ολάντ και Μακρόν για πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης και όχι μόνον. Ο Σόιμπλε είπε ευθέως ότι δεν θεωρεί αξιόπιστη την πρόταση Ολάντ για διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, καθώς προϋποθέτει εγκατάλειψη μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας που έχει μείνει στις χώρες-μέλη της ΟΝΕ.Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θύμισε την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία στο δημοψήφισμα της άνοιξης του 2005 και δεν σταμάτησε εκεί: θύμισε την απόρριψη το 1954 από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης για ευρωπαϊκή αμυντική κοινότητα, κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Μία πρόταση της Γαλλίας που είχε στόχο να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας που προωθούσαν οι ΗΠΑ. Μία πρόταση υπερεθνικής ολοκλήρωσης που προτάθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση και αφού έγινε δεκτή στην Ιταλία, στις χώρες της Μπενελούξ και τη Δυτική Γερμανία, απορρίφθηκε στη γαλλική βουλή!


Ο Σόιμπλε δεν μασά τα λόγια του και λέει ότι οι Ολάντ - Μακρόν δεν πιστεύουν στην πολιτική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, αλλά την προτείνουν ως τακτικό ελιγμό ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερμηνεύει και να παρερμηνεύει κατά το δοκούν ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως ορίζεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Η αντεπίθεση Σόιμπλε είναι σκληρή και γίνεται από τη θέση του σκληρού φεντεραλιστή, που μαζί με τον Λάμερς το 1994 πρότεινε τη σύσταση ομοσπονδιακού σκληρού πυρήνα στην ΕΕ: λέει στη γαλλική ηγεσία ότι η ημιτελής ΟΝΕ, που επιτρέπει στη Γερμανία να κινείται αλά καρτ πότε σε ευρωπαϊκό και πότε σε εθνικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Γαλλίας να δεχτεί την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις Σόιμπλε - Λάμερς το 1994, όπως και η ομιλία Φίσερ το 2000, που είχαν ως κοινό παρονομαστή την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ, προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στη Γαλλία. Μην προτείνετε μια υπερεθνική εξουσία στις Βρυξέλλες, στην οποία δεν πιστεύετε και την οποία δεν θα μπορέσετε να την περάσετε στην εθνοσυνέλευση ή σε δημοψήφισμα, τονίζει ο Σόιμπλε.

kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ