16 Οκτωβρίου 2015

ΗΠΑ-Τουρκία: Ποια όπλα δεν δίνουν οι αμερικανοί στον Ερντογάν

Image
Οι  σχέσεις Άγκυρας -Ουάσινγκτον, διακρίνονται από καχυποψία της δεύτερης προς την πρώτη. Μπορεί ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες φαινομενικά να άλλαξε εν μέρει στάση έναντι αμερικανικών αιτημάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν έχουν “θέματα”.Αυτό προκύπτει και από την συνέχιση της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ στα οπλικά συστήματα που η Τουρκια εδώ και χρόνια ζητά να της “παραχωρηθούν”.Η εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ παραθέτει τα όπλα που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αποδεσμεύουν στην Τουρκία:


• Επιθετικά UAV: H Άγκυρα είχε υποβάλλει δύο αιτήματα (LOR) το ένα το 2008 το άλλο το 2009 , σχετικά με το  MQ-1 Predator και για το MQ-9 Reaper. Ανεπίσημα είχε οριστεί ημερομηνία ακρόασης στο Κογκρέσο για τον Απρίλιο του 2010. Επειδή όμως η Τουρκία θέλοντας να μεσολαβήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την Τεχεράνη, αλλά και λόγω της κρίσης με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, η σχετική διαδικασία σταμάτησε. Το θέμα αυτό 7 χρόνια τώρα δεν προχώρησε καθόλου.

•Ελικόπτερα
: Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα τα έχει βρει από το 2014 σε όλα με την αμερικανική εταιρεία Sikorski για την αγορά 109 ελικοπτέρων η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί μακρόν δεν δίνει την έγκριση για την συμφωνία πώλησης

•Έξυπνα πυρομαχικά
: Η Τουρκία είχε προμηθευτεί “έξυπνα πυρομαχικά” από τις ΗΠΑ το 2010. Η άδεια που είχε δοθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά από την Μπόινγκ πυρομαχικών JDAM, δεν έχει λήξει ακόμη. Το θέμα όμως είναι πως η παραγωγή αυτών των έξυπνων πυρομαχικών και των σχετικών κιτ, χρειάζονται 1,5 με 2 χρόνια. Και καθώς η άδεια αγοράς που είχε λάβει η Τουρκία σύντομα λήγει, θα χρειαστεί να βγει μια νέα άδεια αγοράς από την κυβέρνηση της Ουάσιγκντον. Αυτή η άδεια από πέρσι δεν …προκύπτει . Το ζήτημα “καίει” κυριολεκτικά την Άγκυρα.

•Φρεγάτες : Η Τουρκία χρόνια ζητά από τις ΗΠΑ τρεις φρεγάτες  τάξης Oliver Hazard Perry ( την μια για ανταλλακτικά) και ένα ρυμουλκό για ωκεανούς. Η απόφαση για παραχώρηση δύο φρεγατών “κόλλησε” στην Ουάσιγκτον.
ΟΝΑLERT.GR