16 Οκτωβρίου 2015

Το Βερολίνο καθυστερεί την ψήφιση για το Αρμενικό για να μην «ερεθίσει» την Τουρκία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, καθυστερούν στη γερμανική βουλή τη σχετική συζήτηση

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Armenian_woman_kneeling_beside_dead_child_in_field.png/1024px-Armenian_woman_kneeling_beside_dead_child_in_field.png
Θέματα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία, και να σταθούν εμπόδιο σε μια συνεννόηση στο προσφυγικό ζήτημα, φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του νέου τεύχους του γερμανικού περιοδικού, τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, καθυστερούν στη γερμανική βουλή τη συζήτηση για ψήφισμα στο οποίο γίνεται λόγος για «γενοκτονία των Αρμενίων». Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί για θέματα εξωτερικής πολιτικής των δύο κομμάτων συμφώνησαν να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται την τρίτη και τελική συζήτηση στο ομοσπονδιακά κοινοβούλιο.
Πυρά κατά της ΕΕ εξαπέλυσε στο μεταξύ σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας την ότι συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία, και κατηγορώντας την για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες. Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη γείτονα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.

Tον Απρίλιο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είχε διαφωνήσει δημοσίως με τον πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ, καθώς ο πρόεδρος της Γερμανίας είχε κάνει λόγο για «Αρμενική γενοκτονία» σπάζοντας ένα ταμπού στη γερμανική κοινωνία. «Με το να αποκαλούμε τις σφαγές των Αρμενίων γενοκτονία διακινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία του Ολοκαυτώματος» τόνισε.
SKAI.GR