16 Σεπτεμβρίου 2015

Σόιμπλε εναντίον όλων;

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, το δόγμα αυτό ακολουθεί ο Σόιμπλε, που θέλησε να προειδοποιήσει με ένα σκληρό μήνυμα τους Ολάντ- Μακρόν, Γιούνκερ και Ντράγκι ότι η Γερμανία παραμένει αταλάντευτη στις αρχές που διαμόρφωσε στην αρχή της κρίσης στην περίοδο 2008-10: Για να υπάρξει αλληλεγγύη από το Βερολίνο, και κυρίως αμοιβαιοποίηση του κινδύνου με συνολική κοινή θωράκιση της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα να υιοθετήσουν τους γερμανικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και διάσωσης κρατών και τραπεζών.Αυτό είναι το σκληρό μήνυμα Σόιμπλε, που με τη μορφή non paper δημοσιεύθηκε προχθές Δευτέρα στους Financial Times και στη Handelsblatt. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι σήμερα οι συσχετισμοί είναι σε βάρος του Βερολίνου, ότι δεν είμαστε στο 2010 όταν ο Σαρκοζί συνθηκολόγησε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διασώσεις κρατών, ούτε στο 2012 όπου ο ίδιος υπό την πίεση των Μόντι-Ραχόι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου υποχώρησε και δέχθηκε την απευθείας ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την άμεση λειτουργία Τραπεζικής Ενωσης που να περιλαμβάνει συστημικές και μη τράπεζες για να σβήσει την υπογραφή του τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι το πρώτο φόρουμ που θα συζητηθεί το τελεσιγραφικό non paper που συνέταξε θα είναι η άτυπη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη που έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή 18.9 ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν, με καλεσμένους τον Γιούνκερ, τον Σουλτς, τον Γκάμπριελ, τον Βαλς και τον Ρέντσι: Η απομόνωσή του διευρύνεται στην Ευρώπη και προκαλεί ήδη ρωγμές στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο. Εμπειρος πολιτικός με καριέρα τεσσάρων και πλέον δεκαετιών ο Σόιμπλε δεν έχει την αυταπάτη ότι οι θέσεις του μπορεί να είναι βάση για συζήτηση, μαξιμαλισμός στην αρχή της διαπραγμάτευσης με στόχο έναν ευνοϊκό για τις άκαμπτες θέσεις του συμβιβασμό, και σε καμιά περίπτωση δεν ρίχνει βολές για την τιμή των όπλων σε μια χαμένη μάχη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπαθεί να προκαλέσει μια πρόωρη αντιπαράθεση για να εκβιάσει μια ενδοκυβερνητική συναίνεση ? αποδοχή για τις θέσεις του τόσο από την καγκελάριο Μέρκελ όσο και από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Γκάμπριελ. Υιοθετεί τη γραμμή του καγκελαρίου Μπέτμαν-Χόλβεγκ τον Ιούλιο του 1914 απέναντι στο SPD.
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ