16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ερντογάν σφράγισε την κηδεμονία του στο ΑΚΡ Εξουδετερώνει τους παλαιούς συντρόφους του στο εσωτερικό του κόμματος Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/COnCup3WEAA9wgT.png
Στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής Τουρκίας ξεκινά μια νέα περίοδος. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξουδετερώνει τους παλαιούς συντρόφους του στο εσωτερικό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τοποθετεί σε πόστα-κλειδιά δικούς του «ανθρώπους». Ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, οι σύμβουλοι και οι στενοί συνεργάτες του βρίσκουν μέρος στην νέα ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι εκλέκτορες καλούνται να δώσουν την συγκατάθεση τους στις πρωτοβουλίες του Προεδρικού σφραγίζοντας λευκές λίστες και κόλες, τις οποίες συμπληρώνουν στην συνέχεια οι συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου.
Στα ανώτατα κλιμάκια του ΑΚΡ, οι συνιδρυτές του κόμματος πλέον αποτελούν παρελθόν. Ο Μπουλέντ Αρίντς, ο πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός και αρμόδιος υπουργός για τον φάκελο της Κύπρου υποχρεώνεται σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του πρώην Υπουργού Οικονομίας, Αλί Μπαμπάτζαν, ο οποίος εδώ και μήνες κατέβαλλε προσπάθειες για να αντισταθεί στον λαϊκισμό του Προεδρικού.

Στο πεδίο της δικαιοσύνης και εκδημοκρατισμού, οι προσωπικότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα πλέον αποτελούν παρελθόν για το τουρκικό πολιτικό πεδίο. Το κενό που αφήνουν πίσω τους έρχονται να καλύψουν προσωπικότητες όπως ο Μπεκίρ Μπόζνταγ και ο Μπουρχάν Κουζού. Ο κ. Μπόζνταγ είναι ο «άνθρωπος» του Προεδρικού για την καταπολέμηση του Κινήματος Γκιουλέν. Ο δε κ. Κουζού είναι ο προπαγανδιστής του προεδρικού συστήματος και του νέου συντάγματος, του οράματος δηλαδή, το οποίο στολίζει τα όνειρα του κ. Ερντογάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν τους Τούρκους αναλυτές και αρθρογράφους σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Ενοχλημένος από την υποχώρηση των ποσοστών του ΑΚΡ στις πρόσφατες εκλογές, ο Τούρκος Πρόεδρος αναλαμβάνει εκ νέου τον έλεγχο του κόμματος του και ετοιμάζεται να το οδηγήσει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα μπορούσε να φέρει πίσω των αυτοδυναμία στο ΑΚΡ. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ