08 Ιουνίου 2015

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Τουρκία: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η λίρα

Τουρκία: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η λίρα
Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κινείται σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ή συνασπισμού, μετά την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος AKP να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις χθεσινές εκλογές.Πτώση κατά περισσότερο από 6% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί απέναντι στο δολάριο και το ευρώ, την επομένη του εκλογών κατά τις οποίες το κυβερνών κόμμα έχασε την αυτοδυναμία υποχωρώντας κοντά στο 40%.


Μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρούσε κατά 6,1% στις 76,980,88 μονάδες, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφωνόταν στα 2,78 δολάρια (-3,96%) και στα 3,10 ευρώ (-4,1%).Μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μείωσε τα επιτόκια επί των καταθέσεων συναλλάγματος. Τα επιτόκια θα μειωθούν από αύριο, περνώντας από το 4% στο 3,5% για το δολάριο και από το 2% στο 1,5% για το ευρώ.

Η απόφαση αποτελεί άμεση αντίδραση στην αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας που έχασε περί το 4% της αξίας της απέναντι στα δύο αυτά νομίσματα.Το κυβερνών AKP έλαβε 41%, ποσοστό που δεν του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία."Πρόκειται για την πιο αβέβαιη έκβαση. Ανοίγει την προοπτική πρόωρων εκλογών και για περαιτέρω τριβές στις τάξεις του AKP", δήλωσε αναλυτής της UBS. Η ισοτιμία της λίρας νωρίς το πρωί είχε διαμορφωθεί στις 2,7770 έναντι του δολαρίου. Εν τω μεταξύ στο χρηματιστήριο καταγράφεται πτώση πάνω από 6%.Την ίδια ώρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για εντυπωσιακή ήττα του Ερντογάν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σχολιάζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά υποχώρηση για τον Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφερόταν ήδη ως υπερπρόεδρος και πως μετέτρεψε τις εκλογές σε προσωπικό δημοψήφισμα. Ο αυταρχισμός του δεν έχει όρια, επισημαίνει η αρθρογράφος της Monde.
Την είσοδο του κόμματός του στο κοινοβούλιο κέρδισε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και γνωστός ως "κούρδος Ομπάμα", ο οποίος από την αρχή πήρε αποστάσεις από το PKK."Μόνο με τις κάλπες μπορούμε να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να φρενάρουμε τον Ερντογάν", έλεγε κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
ΕΘΝΟΣ