29 Απριλίου 2015

Πλοίο δυτικών συμφερόντων κρατά το Ιράν

Ιρανικό πολεμικό πλοίο

Εμπορικό πλοίο με σημαία Νησιών Μάρσαλ και 34 μέλη πλήρωμα, που έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, κρατά το Ιράν στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι ιρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι το πλοίο είναι αμερικανικό και πως παραβίασε τα χωρικά ύδατα του Ιράν. Γι' αυτό τον λόγο, πολεμικά πλοία της χώρας αναγκάστηκαν να βάλουν με πυρά εναντίον του, όταν δεν συμμορφώθηκε με τις εκκλήσεις να αποχωρήσει και να αλλάξει πορεία. Στη συνέχεια, κατέλαβαν το πλοίο και το οδήγησαν στο λιμάνι του Ιράν.Το αμερικανικό Πεντάγωνο, μέσω εκπροσώπου του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι το πλοίο «MV Maersk Tigris» δεν είναι αμερικανικό, αλλά συμφερόντων Νησιών Μάρσαλ και ότι στο πλήρωμά του δεν υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από το περιστατικό, ωστόσο οι δυνάμεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που έχουν βάση στην περιοχή έστειλαν ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος για να ελέγξουν το σημείο του συμβάντος. Επίσης, γνωστοποίησε πως ο πλοίαρχός του έστειλε σήμα κινδύνου στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Άλλες πληροφορίες από αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως το πλοίο βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και η κατάληψή του από Ιρανούς στρατιώτες δεν αιτιολογείται.

Παρόλο που τα Νησιά Μάρσαλ είναι ανεξάρτητο κράτος, η εθνική τους ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των ΗΠΑ. Ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πλήρη αρμοδιότητα και ευθύνη για την ασφάλεια και την Άμυνα των Νησιών Μάρσαλ, αλλά και η κυβέρνηση των Μάρσαλ οφείλει να μην κάνει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ασύμβατες με αυτές τις ευθύνες άμυνας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης το πλήρωμα του πλοίο αποτελείται από άτομα αγγλικής, βουλγαρικής, βιρμανικής και ρουμανικής εθνικότητας. Επίσης, το «MV Maersk Tigris» ανήκει σε δανέζικη εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη, αλλά εκτελούσε εμπορικό δρομολόγιο τύπου «τσάρτερ», όντας νοικιασμένο από τη γερμανική Rickmers Ship Management, που εδρεύει στο Αμβούργο. Η ιδιοκτήτρια Maersk τόνισε πως δεν είχε γνώση για το περιεχόμενο του φορτίου του. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για τα μέλη του πληρώματος και πως ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους που το Ιράν κρατά το πλοίο. Από ιστοσελίδα που ασχολείται με τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω των θαλάσσιων οδών έγινε γνωστό ότι το πλοίο πραγματοποιούσε ένα προγραμματισμένο εμπορικό ταξίδι από τη Σαουδική Αραβία προς το λιμάνι Τζεμπέλ Αλί, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις, καθώς το τελεταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν.