23 Απριλίου 2015

Ερντογάν: Θα αποφύγει τον όρο γενοκτονία ο Ομπάμα


http://www.e-typos.com/files/temp//3CDFA3D3884807B5E133AA08E0ECBF61.jpgΤην εκτίμησή του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη μεγάλη σφαγή των Αρμενίων, την ερχόμενη Παρασκευή, εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.«Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα τη λέξη "γενοκτονία" και δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Μασούμ, στην Αγκυρα.Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμήσουν την 100ή επέτειο της τραγωδίας, με τον υπουργό Οικονομικών Τζέικομπ Λιου να ταξιδεύει στην Αρμενία, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή. Ωστόσο, ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου από την Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποφύγει, στη σχετική δήλωσή του, να περιλάβει τον επίμαχο όρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, το εν λόγω θέμα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται πιο άμεσα με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουελ, τάσσονταν υπέρ της ανακήρυξης της σφαγής σε γενοκτονία. Ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ρητά υποσχεθεί κάτι τέτοιο, ενώ η Πάουελ εμφανίστηκε σε προεκλογικό βίντεο, όπου καλούσε τους αρμενικής καταγωγής Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο, βάσει αυτής της δέσμευσης.

Ωστόσο, άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κυρίως από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζήτησαν από τον πρόεδρο να αποφύγει τον επίμαχο όρο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει ένα σοβαρό ρήγμα με έναν σημαντικό σύμμαχο των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή. Ορισμένοι, μάλιστα, επικαλέσθηκαν και την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτών στην Τουρκία. Η επιχειρηματολογία τους έπεισε, τελικά, τον Ομπάμα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Τούτων δοθέντων, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του και να επαναλάβει τις διατυπώσεις των πέντε προηγούμενων χρόνων, ζητώντας από την Τουρκία «μια πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων». Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους Αρμένιους για το τίμημα που πλήρωσαν ομοεθνείς τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί την εκτίμηση περί 1,5 εκατ. θυμάτων ως υπερβολική και υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι ήταν θύματα όχι μιας συντονισμένης επιχείρησης εθνοκάθαρσης, αλλά ενός εμφυλίου πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους και πολλοί μουσουλμάνοι.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Γερμανία αναμένεται να υιοθετήσει τον όρο «γενοκτονία» στην αυριανή επέτειο, ενώ η Αυστρία ήδη το έπραξε, αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα, περί γενοκτονίας είχε μιλήσει ο Πάπας Φραγκίσκος, εξοργίζοντας την Τουρκία, η οποία διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή του Βατικανού και ανακάλεσε τον δικό της από την Αιώνια Πόλη. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μόλις το 9% των Τούρκων υποστηρίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ το άρθρο 305 του ποινικού κώδικα εξακολουθεί να απαγορεύει τη χρήση της λέξης «γενοκτονία» αναφορικά με τους Αρμενίους.http://www.kathimerini.gr/812393/article/epikairothta/kosmos/erntogan-8a-apofygei-ton-oro-genoktonia-o-ompama