17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η άτυχη Ασλάν φανέρωσε ένα διαρκές έγκλημα

Ντυμένη στα μαύρα, η Τουρκία πενθεί για την Εζγκετσάν Ασλάν, την 20χρονη φοιτήτρια Ψυχολογίας που βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια του 26χρονου βιαστή της στην πόλη Μερσίνα, στις 11 Φεβρουαρίου.

Πένθος και οργή επικρατεί στην Τουρκία για την άγρια δολοφονία της 20χρονης Ασλάν. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται ετησίως στην Τουρκία εκτοξεύθηκε από 66 το 2002 σε 953 το 2009, σημειώνονταςΠένθος και οργή επικρατεί στην Τουρκία για την άγρια δολοφονία της 20χρονης Ασλάν. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται ετησίως στην Τουρκία εκτοξεύθηκε από 66 το 2002 σε 953 το 2009, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 1.400%
Αν και μεμονωμένο, το φριχτό έγκλημα έρχεται να φέρει στο φως τις πολύ ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία ειδικά μετά το 2002 (κοινώς τα χρόνια της εξουσίας του Ερντογάν) και να βαθύνει τα ρήγματα στις σχέσεις μερίδας του πληθυσμού με την ανδροκρατική ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Συγκλονισμένη από τη βιαιότητα του εγκλήματος, η τουρκική κοινωνία αντιδρά με αποτροπιασμό και οργή. Κι αν ως προς τον αποτροπιασμό τους όλοι νιώθουν το ίδιο, ωστόσο δεν κατευθύνουν όλοι την οργή τους προς την ίδια κατεύθυνση. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιούνται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ανάλογες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα και μέσω των social media (Ozgecanicinsiyahgiy, sendeanlat κ.ά.).Ντυμένοι στα μαύρα, οι διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ παράλληλα κατηγορούν το καθεστώς Ερντογάν πως υποδαυλίζει το φαινόμενο με την αδράνεια αλλά και με τα ανδροκρατικά του κηρύγματα.

Με αριθμούς
Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται ετησίως στην Τουρκία εκτοξεύθηκε από 66 το 2002 σε 953 το 2009, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 1.400%. Το 2014, περίπου 133 γυναίκες βρήκαν τον θάνατο σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών με ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση στην Τουρκία έχουν πέσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θύματα βίας (έρευνα «Sabanci University»).
Η 20χρονη Εζγκετσάν Ασλάν εξαφανίσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ επέστρεφε σπίτι της από το πανεπιστήμιο στη Νότια Τουρκία (Μερσίνα). Το πτώμα της βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα πεταμένο σε ποτάμι. Η γυναίκα βιάστηκε από τον 26χρονο οδηγό του λεωφορείου στο οποίο μπήκε για να επιστρέψει σπίτι και εν συνεχεία δολοφονήθηκε, ενώ ο δράστης έβαλε φωτιά στο πτώμα της για να σβήσει τα ίχνη. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρία άτομα: ο 26χρονος δράστης Σούφι Αλτιντόκεν, που έχει μάλιστα ομολογήσει, ο 50χρονος πατέρας του δράστη και ένας 20χρονος φίλος του, οι δύο τελευταίοι ως συνεργοί.

Η υπόθεση έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, δώσει τροφή για νέες πολιτικές κόντρες, ενώ το γυναικείο ζήτημα μπαίνει ψηλά στην ατζέντα εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Οσο για τις αντιδράσεις του καθεστώτος, ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε τις δυο του κόρες να επισκεφτούν την οικογένεια του θύματος και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε εκστρατεία για την προστασία των γυναικών. Παράλληλα, ωστόσο, άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης πρότειναν ως «απάντηση» την επαναφορά της θανατικής ποινής αλλά και της ποινής... του ευνουχισμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ