23 Ιανουαρίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Αποκάλυψη της WSJ: Οταν η Μέρκελ είπε στον Σαμαρά: «Ελάφρυνση χρέους; Η φράση αυτή δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά!»

Αποκάλυψη της WSJ: Οταν η Μέρκελ είπε στον Σαμαρά: «Ελάφρυνση χρέους; Η φράση αυτή δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά!»
Αποκαλυπτικά στοιχεία από το παρασκήνιο που οδήγησε στην αναζωπύρωση της κρίσης φέρνοντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές παρουσιάζει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα και η Γερμανία αναθέρμαναν την ευρωπαϊκή κρίση».
Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2014 όταν ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την Αγκελα Μέρκελ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο... άκουσμα και μόνο του όρου «debt relief» και αφού ζήτησε τη βοήθεια του... μεταφραστή, η αντίδραση της καγκελαρίου ήταν άμεση: «η φράση αυτή δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά».
Οπως αναφέρει η WSJ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναζητούσε τότε τρόπο για να ανακηρύξει το τέλος του μνημονίου λίγους μήνες αργότερα.

Κάτι που προϋπέθετε η Ελλάδα να περάσει επιτυχώς την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούσαν ότι η χώρα δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2014.

Σημειώνεται ότι ένα βράδυ κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών στο Παρίσι, στο σπίτι διπλωμάτη, η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε την πρώτη νύξη, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν να είναι σε στρατόπεδο κι ότι πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο.
Το ίδιο βράδυ, κατά τη διάρκεια δείπνου κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, η τρόικα πρότεινε να δώσει περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση και μια παράταση του μνημονίου το 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θέλει άλλα χρήματα από το ΔΝΤ και την Ευρώπη το 2015, κάτι που η τρόικα αντιμετώπισε με σκεπτικισμό...

Στη βίλα του διπλωμάτη και πάλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, έδωσε οριστικό τέλος στη συζήτηση διαβάζοντας τη λίστα με τις εκκρεμότητες: «Είναι αδύνατο για να δεχτούμε να μην κάνετε τίποτα για όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αμέσως επόμενος «στόχος» του κ. Σαμαρά ήταν η κ. Μέρκελ από την οποία ζήτησε στις 23 Σεπτεμβρίου να δεχτεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει άλλα αντιλαϊκά μέτρα το 2014. Οπως υπογράμμισε, αν η Ευρώπη πίεζε κι άλλο, θα είχε να διαπραγματευτεί με μια λιγότερο συνεργάσιμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήταν μεγάλη νίκη για την Ευρώπη εάν η Ελλάδα, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση, έβγαινε πανηγυρικά από το μνημόνιο» φέρται να είπε στην καγκελάριο ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο το Βερολίνο υπήρξε σκεπτικό κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να στηριχθεί μόνο σε έκδοση ομολόγων χωρίς να υπάρξει άλλο μνημόνιο, για να απορρίψει το σχέδιο Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα τα θέλει όλα δικά της, χωρίς να προχωρά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στους ελέγχους από την τρόικα...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113438534