23 Ιανουαρίου 2015

Λίβυος στρατηγός κατέλαβε την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης που ήταν γεμάτη με 100 δισ. δολάρια και χρυσό

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/5b736e8303d2e0b5dddeceae97b491d5_XL.jpg
Ένοπλοι, υπό την ηγεσία του Λίβυου στασιαστή στρατηγού Khalifa Hifter κατέλαβαν την κεντρική τράπεζα της χώρας, που βρίσκεται στην πόλη της Βεγγάζης και σύμφωνα με τους Νew York Times περιείχε 100 δισ. δολάρια σε μετρητά και χρυσό.

O συνεχιζόμενος πόλεμος στην Λιβύη έχει χωρίσει την χώρα σε δύο μεγάλα στρατόπεδα, τους ισλαμιστές, που υποστηρίζουν την κεντρική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη και τους εθνικιστές στους οποίους ηγείται ο στρατηγός Khalifa Hifter και έχουν έδρα το Τομπρούκ.Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αφρική, έχει σε συνάλλαγμα 113 δισ. δολάρια από 321 δισ. που είχε το 2011, ποσό ικανό για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της πετρελαιοβιομηχανίας της χώρας.


Νωρίτερα τον Ιανουαρίου, ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Es Sider, καιγόταν για αρκετές ημέρες, όταν χτυπήθηκε από ρουκέτα.Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιβύης Sadik el-Kabir, βρίσκεται στο εξωτερικό για να καθησυχάσει τους ξένους ηγέτες σχετικά με την ακεραιότητα του κράτους της Λιβύης, ενώ η τράπεζα έχει καταφέρει χρηματοδοτεί τις υποδομές πετρελαίου της χώρας.