Η εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία πήρε την απόφαση ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 46 Τούρκων υπηκόων και τριών Ιρακινών οι οποίοι είχαν πέσει όμηροι των τζιχαντιστών στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, κατά την κατάληψη της βορειοϊρακινής πόλης τον Ιούνιο.
Επικαλούμενη κατάλογο ονομάτων που διέρρευσε και τέθηκε εν γνώσει της εφημερίδας, η Times αναφέρει πως συνολικά μεταξύ των τζιχαντιστών που αφέθηκαν ελεύθεροι βρίσκονταν και υπήκοοι άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τρεις Γάλλοι, δύο Σουηδοί, δύο από την πΓΔΜ, ένας Ελβετός και ένας Βέλγος. Οι 180 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές και νοσοκομεία και κάποιοι βρίσκονταν στα χέρια μετριοπαθών Σύρων ανταρτών.
Οι Times υπενθυμίζουν ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει λόγο για επιτυχημένη «μυστική επιχείρηση» απελευθέρωσης των ομήρων, χωρίς ανταλλαγή πυρών ή καταβολή λύτρων.
Η συμφωνία φέρεται να περιελάμβανε και την απελευθέρωση συγγενών του Αμπού Μπακρ αλ-Ιράκι, ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε από Σύρους αντάρτες τον Ιανουάριο, όπως λέει στους Times εκπρόσωπος οργάνωσης που ενεπλάκη στη συμφωνία ανταλλαγής.
Η υπόθεση είχε προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βρετανία, η οποία εμμένει στη θέση αρχής ότι δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες. Οι βιντεοσκοπημένοι αποκεφαλισμοί δύο Βρετανών υπηκόων προκάλεσαν δημόσια συζήτηση για το κατά πόσο αυτή η στάση θα όφειλε να αλλάξει, ωστόσο σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πηγή ΑΠΕ