06 Οκτωβρίου 2014

Αγριες μάχες για το Κομπάνι

 REUTERS/ Murad Sezer Του Νικόλα Ζηργάνου
Μαύρος καπνός κάλυπτε χθες τον ουρανό πάνω από τη μεθοριακή κουρδική πόλη Κομπάνι την οποία πολιορκούν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές εδώ κι έναν μήνα. Πυκνά πυρά πυροβολικού και όλμων έπλητταν το Κομπάνι που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς οι τρομοκράτες έχουν βομβαρδίσει τον υποσταθμό ηλεκτρικού που τροφοδοτεί την πόλη.Οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» έχουν φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα δυτικά προάστια της πόλης και την έχουν αποκλείσει από τρεις πλευρές, ενώ μαχητικά αεροσκάφη της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας πετούν πάνω από την περιοχή.


Οι σύμμαχοι δεν βοηθούν
 Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν ελάχιστους στόχους και -σύμφωνα με τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται ηρωικά την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας- οι περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε και έχουν ανακόψει την επιθετικότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Αμαχοι συνεχίζουν να καταφτάνουν στα τουρκικά σύνορα, ένα χιλιόμετρο βόρεια της πόλης, και ήδη οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τους 180.000.

Στην Τουρκία, οι Κούρδοι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποτρέψει με κάθε τρόπο την πτώση της πόλης και ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχεντίν Ντεμιτράς, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου λίγη ώρα μετά την ψήφιση από τη Βουλή (298 υπέρ έναντι 98 κατά) του νόμου που επιτρέπει την επέμβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και την εγκατάσταση σε τουρκικό έδαφος ξένων στρατιωτικών δυνάμεων με στόχο τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού κράτους». «Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε» διαβεβαίωσε ο Νταβούτογλου τον Ντεμιτράς, μία ημέρα μετά την απειλή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πως αν χαθεί το Κομπάνι τότε θα ανασταλεί ο ειρηνευτικός διάλογος του ΡΚΚ με την τουρκική κυβέρνηση.

Καμία δέσμευση

Ο Ντεμιτράς δήλωσε χθες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν του έδωσε καμία υπόσχεση ούτε και του παρουσίασε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας των πολιορκημένων Κούρδων του Κομπάνι. «Μας είπε μόνο λόγια συμπαράστασης» είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας.

Αντίθετο στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία είναι και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά τον κίνδυνο των εξτρεμιστών ισλαμιστών για να χτυπήσει στην πραγματικότητα τους Κούρδους και την κυβέρνηση Ασαντ.

Η Ουάσινγκτον έσπευσε χθες να χαιρετίσει την απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου και η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη». Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σπεύδει στην Αγκυρα ο στρατιωτικός διοικητής της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας, Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, για διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση.
EFSYN.GR