22 Σεπτεμβρίου 2014

Ροχανί: Το Ιράν «άξονας σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Βελτίωση των διμερών σχέσεων επιδιώκουν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ο ιρανός πρόεδρος, πριν την αναχώρησή του για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη, υποστήριξε ότι η χώρα του αποτελεί «τον άξονα της σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή και δεσμεύθηκε ότι η Τεχεράνη θα βοηθήσει τους λαούς της περιοχής που ανθίστανται απέναντι στην τρομοκρατία.
Κεντρικό ρόλο του Ιράν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιδιώκει ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί (φωτ:EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
Κεντρικό ρόλο του Ιράν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιδιώκει ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί (φωτ:EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Για «πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις» του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, έκανε λόγο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ, μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
 
Ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών από το 2013 και την εκλογή του ιρανού προέδρου Χασάν Ροδάνι. 
 
«Ελπίζουμε ότι το νέο αυτό κεφάλαιο θα οδηγήσει στην επικράτηση περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των μουσουλμανικών λαών σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
 
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις αλλά και στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία,  δήλωσε: «Γνωρίζουμε τη σημασία και την κρισιμότητα της κατάστασης και την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι εκμεταλλευόμενοι αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία και αποφεύγοντας τα σφάλματα του παρελθόντος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Οι δύο χώρες μας διαθέτουν επιρροή στην περιοχή και η συνεργασία μεταξύ τους θα έχει σαφή αποτελέσματα στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη».
 
Το σιιτικό Ιράν και η συντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό για την επέκταση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, με εμφανή τα σημάδια του στις πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν και την Υεμένη. 
 
Ροχανί: Το Ιράν «άξονας σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή 
 
«Το Ιράν αποτελεί άξονα σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής, που κυριαρχείται σήμερα από την αναταραχή, την ανασφάλεια, τις σφαγές και τον τρόμο», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε ομιλία του, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την έναρξη του ιρανο-ιρακινού πολέμου.
 
«Οι λαοί της περιοχής ανθίστανται και θα αντισταθούν απέναντι στους τρομοκράτες. Οι ένοπλες δυνάμεις και η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα τούς βοηθήσουν παντού. Είμαστε ευτυχείς που οι λαοί της περιοχής ανθίστανται απέναντι στις συνωμοσίες των μεγάλων δυνάμεων» τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος έκανε λόγο για νίκες στο Ιράκ, τη Συρία, τη Γάζα, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, Τζον Κέρι και Μοχάμαντ Ζαρίφ συζήτησαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για την απειλή των τζιχαντιστών. Την Παρασκευή, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
 
Το Ιράν υποστήριξε την συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς και τους Κούρδους του Ιράκ, στον πόλεμο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, όμως επισήμως αρνείται να συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό. 
 
Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Δυτικούς και χώρες της περιοχής ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, του σημαντικού σύμμαχου του Ιράν στην περιοχή κατά του Ισραήλ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ