29 Αυγούστου 2014

ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Τουρκία uber alles...

Εξωτερική πολιτική «με επίκεντρο την Αγκυρα» υποσχέθηκε ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας την «αυτοπεποίθηση» της Τουρκίας και κάνοντας μακροσκελή χαιρετισμό προς τους «αδελφούς», όπως είπε, σε περιοχές όπου η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς.Με 1.382 ψήφους επί συνόλου 1.388 ο Νταβούτογλου εξελέγη αρχηγός στο χθεσινό έκταΚτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ηταν ο μόνος υποψήφιος. Απομένει η ορκωμοσία σήμερα του εκλεγμένου προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αύριο θα χρίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Νταβούτογλου. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κυβέρνηση και την ίδια μέρα, εάν ληφθεί υπόψη η φημολογία ότι ο κατάλογος των υπουργών είναι ήδη έτοιμος.

«Δεν θα είναι τοποτηρητής ο Νταβούτογλου», είπε στο συνέδριο ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εκτιμήσεις περί των σχέσεων που θα έχει με το νέο πρωθυπουργό.

Αυτό που υπογράμμισε ο Νταβούτογλου στην ομιλία του ήταν η «συνέχιση του έργου αποκατάστασης» σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός, η δικαιοσύνη, η ηθική, το κράτος και η γραφειοκρατία, η πολιτική, η αυτοπεποίθηση της χώρας και των πολιτών και η κοινωνική-πολιτισμική ενότητα, όπως είπε.
Ο Νταβούτογλου δίνει ένα δώρο στον Ερντογάν. Εμ, υποχρεωμένος είναι. Εκείνος του δίνει ολόκληρη πρωθυπουργία...
  Πρώτος στόχος θα είναι οι εκλογές του Ιουνίου του 2015 για τον Νταβούτογλου, ο οποίος είπε «ευχόμαστε να αποκτήσουμε ισχυρή πλειοψηφία, ικανή για αλλαγή του Συντάγματος».
Εκτός από το μακροσκελή χαιρετισμό προς τους «αδελφούς» ανά τον κόσμο, ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος είπε πως «δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Καυκασία και την Κεντρική Ασία».

«Μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε πως «στόχος είναι, η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Αγκυρα». Είπε πως «θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τόνισε: «Κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία μέσα μια παγίδα Ευρώπης-Ασίας». Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Νταβούτογλου έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, παρατηρώντας μάλιστα ότι «σημείο καμπής για να αποκτήσει και πάλι το τουρκικό έθνος αυτοπεποίθηση» ήταν η στάση του Ερντογάν στο Νταβός της Ελβετίας στις 31 Ιανουαρίου 2009. Πρόκειται για την αντιπαράθεση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για το ζήτημα της Γάζας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ