29 Αυγούστου 2014

Η Μόσχα μπαίνει στο κάδρο της έντασης

14_ukraine
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 Τελικά, στην πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας φαίνεται ότι τα γεωπολιτικά διλήμματα πολλαπλασιάστηκαν, παρά λύθηκαν. Τόσο, ώστε από την επομένη κιόλας η ένταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα και η Ρωσία να μπαίνει πια στο «κάδρο».
Μετά λοιπόν τις νέες καταγγελίες του Κιέβου ότι ακόμη μία φάλαγγα τεθωρακισμένων από τη Ρωσία πέρασε χθες το μεσημέρι στα ουκρανικά εδάφη -εν προκειμένω στην πόλη Αμβροσιγίβκα, 60 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης του Ντονέτσκ και πολύ κοντά στο χωριό Ντζερκάλνε όπου συνελήφθησαν προχθές οι 10 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές από τις ουκρανικές δυνάμεις-, η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ζήτησαν από το Κρεμλίνο εξηγήσεις.


Μέρκελ με Πούτιν
 «Οι εισβολές αυτές καταδεικνύουν ότι μια αντεπίθεση υπό ρωσική διεύθυνση βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. Ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ «υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τον έλεγχο των συνόρων της» κι ότι «οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος πρέπει να εξηγηθούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν πάντως κατηγορηματικός. «Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», τόνισε χθες σε ομιλία του στην πολωνική Βουλή. «Αυτές είναι πληροφορίες του NATO, που επιβεβαιώνονται επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας. Είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες». Οι Ρώσοι, υπογράμμισε, «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες!

Ως πρόσθετη απόδειξη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ότι συνέλαβαν ακόμη έναν Ρώσο στρατιώτη στα ανατολικά εδάφη. Σύμφωνα με την υπηρεσία αντικατασκοπίας SBU, ο 19χρονος ομολόγησε κατά την ανάκριση ότι η μονάδα του μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων πυραύλων Grad, στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Από τη Μόσχα δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τις καταγγελίες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε ως «εκτός πραγματικότητας» τις αναφορές Ουκρανών και ΝΑΤΟ για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη μεθόριο.

Προανήγγειλε δε, ακόμη και για σήμερα, την αποστολή ενός δεύτερου ρωσικού κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στο εμπόλεμο Λουγκάνσκ! Και δήλωσε πως «θα πρέπει να ελεγχθούν πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων» ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ταφεί στα ανατολικά ουκρανικά εδάφη, τις οποίες μετέδωσε χθες μέχρι και η ρωσική (εκτός «γραμμής» Κρεμλίνου) οικονομική εφημερίδα Vedemosti, σε ένα κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο: «Πολεμάμε;»…

200 νεκροί
 Χθες, σε μάχες νότια του Ντονέτσκ, στις πόλεις Ιλοβιάνσκ και Χορλίβκα -που προσπαθούν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις- το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν περίπου 200 αυτονομιστές και 13 στρατιώτες. Ταυτόχρονα ωστόσο έχει ανοίξει για τα καλά πια ένα νέο μέτωπο, στο νοτιοανατολικότερο τμήμα της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου. Επίκεντρο των εκεί συγκρούσεων αποτελεί το Νοβοαζόφσκ, μια πόλη 127.000 κατοίκων, σε απόσταση 10 χλμ. από τη μεθόριο, στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, κοντά στη Μαριούπολη.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες την άμεση αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή και κατήγγειλε έντονη κινητικότητα ρωσικών δυνάμεων στην παρακείμενη Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατά παραβίαση του ουκρανικού εναέριου χώρου. Δυτικοί αξιωματούχοι, έγραφαν χθες οι Νew York Times, εκτιμούν ότι στόχος της Ρωσίας «είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, που θα εκτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και πιθανόν θα δημιουργήσει μια διέξοδο προς τη θάλασσα, σε περίπτωση εγκαθίδρυσης ενός αυτονομιστικού θύλακα στην ανατολική Ουκρανία», χωρίς να αποκλείουν ακόμη και μια «χερσαία σύνδεση με την Κριμαία».

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον [να εμπλακούμε] σε μια σύγκρουση ή να κλιμακώσουμε μια ανταλλαγή κυρώσεων», διαβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι οι ενέργειες ΗΠΑ και Ε.Ε. εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Και κάλεσε το Κίεβο να αρχίσει αμέσως εθνικό διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων στα ανατολικά, για την επίλυση της κρίσης, την ώρα που το ρωσικό ΥΠΕΞ διέψευδε εν μέρει πληροφορίες για μυστικές διαβουλεύσεις για το ουκρανικό μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, τον περασμένο Ιούνιο, στα φινλανδικά εδάφη, τονίζοντας ότι πρόκειται απλά για «τακτική συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων».

Διάψευση για αέριο
 Πιο ξεκάθαρη ήταν πάντως η διάψευση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στους ισχυρισμούς του (απερχόμενου) Ουκρανού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ότι η Μόσχα θα κλείσει τον χειμώνα τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ευελπιστούμε πως η Ουκρανία θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευσή τους». Εξίσου ξεκάθαρη, αλλά σαφώς οξεία ήταν και η αντίδραση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, μέσω twitter, στις χθεσινές δηλώσεις του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φονγκ Ράσμουσεν, στην Guardian περί ενίσχυσης «μέσα σε διάστημα μερικών ημερών» των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Η απάντηση της ρωσικής πλευράς ήταν ότι θα λάβει τα μέτρα της, «με γνώμονα την ασφάλειά της».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ