26 Ιουνίου 2014

Στην Τουρκία αύριο ο Κούρδος πρωθυπουργός

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην πρωτεύουσα των Κούρδων και την άρνησή τους να λάβουν μέρος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον σημερινό σιίτη πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι.
Η επίσκεψη του Κούρδου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ και την προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή (ISIS). Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πιθανά βήματα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για το Ιράκ, αναφέρει το δημοσίευμα του κουρδικού ενημερωτικού συγκροτήματος rudaw.net.

Οι Κούρδοι, που βλέπουν ότι η επικείμενη τριχοτόμηση του Ιράκ είναι ευκαιρία για να ανακηρύξουν το αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν, αρνήθηκαν χθες δια στόματος του προέδρου τους Μασούντ Μπαρζανί,να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση υπό τον Μαλίκι, που πρότεινε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι ζήτησε από τους Κούρδους, στην κατοχή των οποίων έχει περάσει και η πόλη Κιρκούκ με το πλούσιο υπέδαφος, να στηρίξουν το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής υπό τον σιίτη Αλ Μαλίκι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σουνίτες τζιχαντιστές.



Η απάντηση του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος είχε στο μυαλό του το θέμα της ανακήρυξης του αυτόνομου Κουρδιστάν, ήταν πως "είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και ένα νέο Ιράκ". Ωστόσο δεν απέρριψε πλήρως το αίτημα του Κέρι να λάβουν οι Κούρδοι μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, αλλά εφόσον ικανοποιηθούν όλοι οι όροι που θα θέσουν από την πλευρά τους.

Τουρκία και Κουρδιστάν
Οι εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, έχουν φέρει ακόμα πιο κοντά Κούρδους και Τούρκους, οι οποίοι μέχρι πριν από δυο χρόνια, είχαν ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στα ανατολικά σύνορα της γειτονικής μας χώρας.

Ο Ερντογάν μάλιστα, δείχνει να στοχεύει στην Κουρδική ψήφο, προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές σε περίπτωση που ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, όπως αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούνται διάφορες κινήσεις "καλοπιάσματος" των Κούρδων, όπως η σημερινή προ ολίγου ανακοίνωση της απόφασης συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του έγκλειστου στις τουρκικές φυλακές Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.



Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν σε ομιλία του σε κεντρική πλατεία στο Ντιγιάρμπακιρ, μια αμιγώς κουρδική περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, δήλωνε πως του χρόνου ο Οτζαλάν θα είναι ελεύθερος και θα βρίσκεται σε αυτή την πλατεία για να απευθύνει χαιρετισμό στον κόσμο.

Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο ότι οι συναλλαγές για την πώληση του Κουρδικού πετρελαίου, το οποίο διακινείται μέσω του Τουρκικού λιμανιού Τζειχάν (Ceyhan), γίνονται μέσω της τουρκικής τράπεζας Halk Bankasi, ο διευθυντής της οποίας στο τέλος του 2013 είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για διαφθορά μαζί με τους γιους δυο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταγγείλει ότι το θρυλούμενο σκάνδαλο ήταν πολιτική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Παραπαίει στο χάος το Ιράκ
Επίθεση σε μεγάλες αεροπορικές βάσεις του Ιράκ, τις οποίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, πραγματοποίησαν σήμερα οι σουνίτες αντάρτες του ISIS, οι οποίοι έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους και μικρές πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος πιέζεται στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη χώρα του, υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.



Στο βόρειο Ιράκ οι σουνίτες αντάρτες έχουν εντάξει στους κόλπους τους κι άλλους σουνίτες, οι οποίοι δεν είχαν αρχικά σχέση με την οργάνωση ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή (ISIS), επειδή δεν τρέφουν καμία εκτίμηση πλέον στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού. Τον κατηγορούν για περιθωριοποίησή τους τα τελευταία χρόνια, που ανέλαβε την εξουσία.

Την ίδια ώρα στη Βαγδάτη έφθαναν οι πρώτοι από τους 300 στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση της αντεπίθεσης. Σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, οι σύμβουλοι του Πενταγώνου συναντήθηκαν ήδη με τις αρμόδιες αρχές στη Βαγδάτη και αντάλλαξαν απόψεις ώστε να μπει σε ενέργεια σχέδιο ανασυγκρότησης, η οποία πρέπει να γίνει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες απλώνουν την κυριαρχία τους.



Σήμερα κατέλαβαν το χωριό Ajeel, και τις πετρελαιοπηγές του, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Τικρίτ, την γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οι πετρελαιοπηγές του Ajeel είναι σε θέση να παράγουν 28.000 βαρέλια την ημέρα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για πολύ κομβικό σημείο καθώς συνδέεται αφενός με τον αγωγό που οδηγεί στο τουρκικό λιμάνι Τζειχάν (Ceyhan), κι αφετέρου με το μεγάλο διυλιστήριο της πόλης Baiji, η οποία εκτείνεται σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε απόσταση 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Τόσοι οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις, μάχονται από την περασμένη εβδομάδα για τον έλεγχο του διυλιστηρίου, χωρίς να υπάρχει σαφής νικητής μέχρι στιγμής αναφέρει το Reuters.
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2049542


Πηγή:www.capital.gr