Λονδίνο: Παγκόσμιο κέντρο στη διαπραγμάτευση ισλαμικών χρηματοοικονομικών προϊόντων επιδιώκει να γίνει η Βρετανία η οποία προχώρησε χθες Τετάρτη στην έκδοση πενταετούς κρατικού ομολόγου 200 εκατ. στερλινών.Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που εισήλθε στην αγορά των ισλαμικών ομολόγων (sukuk), η οποία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 17% και προβλέπεται να φθάσει τα 2,67 τρισ. δολάρια μέχρι το 2017.Η σαρία, ο εμπνευσμένος από το Κοράνι, θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης των μουσουλμάνων απαγορεύει την καταβολή τόκων και ως εκ τούτου οι αποδόσεις των sukuk εξαρτώνται από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και όχι από τις ημερήσιες διακυμάνσεις των αγορών.


Στην περίπτωση του βρετανικού ισλαμικού ομολόγου η απόδοση εξασφαλίζεται από την αξιοποίηση ενοικίων. Η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. στερλίνες και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, κεντρικές τράπεζες, εγχώριες και διεθνείς επενδυτικές εταιρείες.Το τριετές ομόλογο, με ημερομηνία ωρίμανσης τις 22 Ιουλίου του 2019, πουλήθηκε με επιτόκιο κέρδους 2,036%. Η εγγυημένη απόδοση ορίστηκε στο 1,75%, όσο είναι το κουπόνι του αντίστοιχου ομολόγου στη Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οζμπορν επιβεβαίωσε τον ενδιαφέρον της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση τίτλων που συνάδουν με το ισλαμικό δίκαιο. «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζουμε πως η κυβερνητική έκδοση να ενθαρρύνει την προσφορά ιδιωτικών τίτλων υπό τα πρότυπα των sukuk στη Βρετανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Οζμπορν.

Προσδοκία της κυβέρνησης του κ. Κάμερον είναι να εξελιχθεί το Σίτι του Λονδίνου σε ένα παγκόσμιο κέντρο στη διαπραγμάτευση ισλαμικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, συναγωνιζόμενο το Ντουμπάι και την Κουάλα Λουμπούρ.

Πηγή: news.in.gr