Έχοντας ερευνήσει το θέμα της ενεργού ανάμειξης των Αμερικανίδων στην πολιτική, η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Τράιστερ εξηγεί στην γαλλική Liberation πως αν κοιτάξει κανείς στην αμερικανική Ιστορία, θα διαπιστώσει πως όλες οι «πρώτες φορές» των γυναικών σ' ό,τι αφορά την κάθοδο στην πολιτική είχαν σχέση με το ότι ήταν κόρες, χήρες ή αδελφές ανδρών πολιτικών...
Η Νέλι Τέιλοου Ρος, η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης αμερικανικής πολιτείας (του Ουαϊόμινγκ), εξελέγη στο αξίωμα αυτό μετά τον θάνατο του άνδρα της, το 1924. Το ίδιο συνέβη και με την πρώτη γυναίκα γερουσιαστή, τη Χάτι Κάραγουεϊ (από το Άρκανσο). Η Ολυμπία Σνόου, που επίσης θήτευσε για μεγάλο διάστημα στη Γερουσία, μπήκε στην πολιτική μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1973. Αλλά και η Νάνσι Πελόζι, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατάγεται από οικογένεια πολιτικών ανδρών...

Ο Τζεμπ εκπαιδεύεται

Για τον Τζεμπ Μπους, τα πράγματα είναι ωστόσο διαφορετικά. Όχι μόνον γιατί ο πατέρας και ο αδελφός του ήταν πρόεδροι, αλλά κι επειδή η οικογένειά του διαθέτει κάτι σημαντικότερο: πολιτικό χρήμα. Εκτός αυτού, οι Μπους παραμένουν πάντα "συνδεδεμένοι" με το σκιώδες δίκτυο των οικονομικά πανίσχυρων πολιτικών φίλων τους οι οποίοι εκπροσωπούν "αυτοπροσώπως" το αμερικανικό κατεστημένο.

Ο Τζεμπ έχει πείρα στην άσκηση εξουσίας. Ήταν επί δύο τετραετίες κυβερνήτης της Φλόριντα. Οι πολιτικές του στην παιδεία, τη δημόσια Υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον αποτιμώνται θετικά σε γενικές γραμμές. Παρά τις σχέσεις της οικογένειάς του με το πετρελαϊκό λόμπι, ο ίδιος υπέγραψε νόμο για την απαγόρευση των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ακτές της ανατολικής Φλόριντα θέλοντας να προστατεύσει τον μοναδικό υγροβιότοπο της Αμερικής, τα έλη Έβεργκλέιτς.

Το σημαντικό όμως είναι αλλού. Ο Τζεμπ έρχεται να σπάσει ένα ταμπού που περιχαρακώνει το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων: τη φοβική αντίληψη για τη μετανάστευση. Ίσως αυτό αποδειχθεί καθοριστικό στη μετέπειτα πορεία του. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο 61χρονος πολιτικός περιόδευε στην Αμερική προμοτάροντας το βιβλίο του με τίτλο Immigration Wars (οι πόλεμοι της μετανάστευσης), καλώντας τους συμπατριώτες του να δουν με διαφορετικό μάτι τη μετανάστευση. "Οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπράττουν κανένα έγκλημα, αλλά κάνουν μια πράξη αγάπης για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους", είχε δηλώσει πρόσφατα προκαλώντας τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών του Tea Party. Έχοντας σπουδάσει στο Μεξικό, όπου παντρεύτηκε τη Μεξικάνα συμφοιτήτρια του, την Κολούμπα, ο Τζεμπ διατηρεί επαφή με το πιο δυναμικό στοιχείο της αμερικανικής κοινωνίας σήμερα, τη λατινοαμερικανική κοινότητα.

Απ' την άλλη, είναι φορτωμένος μ' όλη την αρνητική κληρονομιά του ονόματος Μπους. Για πολλούς, ο πατέρας του, ο 41ος πρόεδρος, ήταν ένας απ' τους μεγαλύτερους πολιτικούς ψεύτες της Αμερικής και ο αδελφός του -ο 43ος πρόεδρος- ο πιο αντιπαθής στην πρόσφατη ιστορία της. Ο πατέρας Μπους κέρδισε τις εκλογές του 1988 (με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Δουκάκη) πείθοντας τους Αμερικανούς -και δη τους Ρεπουμπλικανούς- με τη μνημειώδη φράση του "read my lips, no new taxes" (ακούστε με προσεκτικά, όχι νέοι φόροι) μόνον και μόνον για να τους αυξήσει μόλις βγήκε πρόεδρος. Ο δε Μπους ο νεώτερος -ο αδελφός του Τζεμπ- με την απρόκλητη εισβολή του στο Ιράκ αναβίωσε ένα κλίμα αντιαμερικανισμού στον κόσμο που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει η Αμερική απ' τη δεκαετία του '60.

Ουκρανική "Δυναστεία"

Αν τους χαρακτηρίσει κανείς διαπλεκόμενους, θα τον πουν... "λαϊκιστή". Αν μιλήσει για καραμπινάτη ποδηγέτηση, για πάτρωνες και "χορηγούς" που δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, θα τον βαφτίσουν "ακραίο". Πώς να χαρακτηρίσει λοιπόν, ακόμα κι ένας καλοπροαίρετος το ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, "διορίστηκε" πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Burisma Holdings, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας; Και μάλιστα τη στιγμή που μαίνεται η κόντρα για το αέριο ανάμεσα στο Κίεβο και τη ρωσική Gazprom.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συμφέροντα στην εξεγερμένη ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου έχει μεταφερθεί το μέτωπο της ουκρανικής κρίσης.Ο υιός Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, θα παράσχει... "συμβουλές" στην Burisma Holdings για θέματα "διαφάνειας (;!) εταιρικής διακυβέρνησης και ευθύνης και επέκτασης του ομίλου στο εξωτερικό, τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της Ουκρανίας προς όφελος του ουκρανικού λαού"...Στο Δ.Σ. της εταιρείας του Κιέβου διορίστηκε ένας ακόμη Αμερικανός, ο χρηματιστής Ντέβον Άρστερ, συνεταίρος του Χάντερ Μπάιντεν κι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του, το 2004. Ενθουσιασμένος προφανώς από το νέο του πόστο, ο Άρτσερ δήλωσε ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται "στην Exxon τις παλιές καλές ημέρες", δηλαδή σαν στο σπίτι του...

 H Burisma Holdings συστήθηκε το 2002 και οι άδειες εκμετάλλευσης που διαθέτει καλύπτουν τα τρία μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ουκρανίας, στην περιοχή Δνείπερου - Ντόνετσκ στα ανατολικά, στα Καρπάθια στα δυτικά και στην Αζοφική Θάλασσα στα νότια.

Φεστιβάλ Μπύρας στην Πράγα

Στην Τσεχία, ο "θρύλος" λέει πως όποια κυβέρνηση αυξήσει την τιμή της μπύρας οι μέρες της στην εξουσία είναι μετρημένες. Κι ένα παλιό ρητό επιμένει πως "εκεί που φτιάχνουν μπύρα, περνούν καλά"...Υπάρχει επίσης και το σχετικό ανέκδοτο: Στο γεύμα που διεξάγεται στο παγκόσμιο συνέδριο γευσιγνωστών μπύρας, οι συμμετέχοντες -Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί κ.λπ.- παραγγέλνουν ο καθένας την αγαπημένη του μπύρα εθνικής προέλευσης εκθειάζοντας την ανωτερότητά της έναντι των άλλων. Όταν έρχεται η σειρά του Τσέχου να παραγγείλει, εκείνος ζητάει να του σερβίρουν μια... κόκα κόλα! Εμβρόντητοι οι συνδαιτυμόνες του τον ρωτούν τι σημαίνει αυτό, για να εισπράξουν την αποστομωτική απάντησή του: "Αφού βλέπω ότι κανείς σας δεν θα πιει μπύρα, αποφάσισα να σας ακολουθήσω"...

Η μπύρα είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας της Τσεχίας, στοιχείο της εθνικής κληρονομιάς της. Η πρώτη γνωστή ζυθοποιία στη, χώρα με βάση γραπτές αναφορές, λειτούργησε στο ανδρικό μοναστήρι του Μπρεβνόφ, στην περιφέρεια της Πράγας, το 993. Αρκετές από τις σημερινές ανεξάρτητες τσέχικες ζυθοποιίες έχουν τις ρίζες τους στον 11ο και τον 12ο αιώνα. Τσέχικης καταγωγής είναι εξάλλου και τα δύο πιο γνωστά "είδη" μπύρας στον κόσμο, η pilsner και η budvar.

Παράδοση και... εξαγορές

Θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει τη μεγάλη παράδοσή της στην ζυθοποιία, η Τσεχία διοργανώνει και εφέτος για έβδομη συνεχή χρονιά το "Τσεσκί Πιβνί Φεστιβάλ", ήτοι, τη γιορτή τσέχικης μπύρας, στην Πράγα. Το φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη και θα διαρκέσει ώς τις 31 Μαΐου. Συμμετέχουν περισσότερες από 70 "ετικέτες" τσέχικης μπύρας ανώτερης ποιότητας και οι καντίνες σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα τσέχικης κουζίνας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πάρκο Λέτνα, σε μια απόκεντρη περιοχή της Πράγας, σε στεγασμένο χώρο χωρητικότητας 10.000 ανθρώπων. Το εισιτήριο εισόδου είναι μόλις 3,3 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας. Για τους άνω των 65 ετών, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο τομέας της ζυθοποιίας ήταν ένας από τους πρώτους που "απελευθερώθηκαν" μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ανατολικής Ευρώπης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ξένων. Ανάμεσα στο 1990 και το 2005, οι τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές ζυθοποιίες του κόσμου, οι AB Inbev, SAB Miller, Heineken και Carlsberg, εξαγόρασαν πολλές ιστορικές φίρμες της ανατολικής Ευρώπης και απέσπασαν το μεγαλύτερο μερίδιο της εσωτερικής αγοράς. Στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγα χρόνια μετά το '90, όλες οι μεγάλες ζυθοποιίες της περιοχής πέρασαν στα χέρια των ξένων πολυεθνικών. Οι ξένες εταιρείες ελέγχουν σήμερα πάνω από το 50% της εσωτερικής αγοράς στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με εξαίρεση τη Σλοβενία όπου τα σκήπτρα κρατούν ακόμα οι εγχώριες εταιρείες.