10 Απριλίου 2014

Επιστολή «βόμβα» του Πούτιν για φυσικό αέριο των Jack Farchy (Μόσχα) και Joshua Chaffin (Λονδίνο)

Ο Ρώσος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους και με επιστολή του προς 18 Ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιεί για –μερική ή ολική- διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και ζητεί άμεση παρέμβαση της Ευρώπης στην διαμάχη με το Κίεβο.
Επιστολή «βόμβα» Πούτιν για φυσικό αέριο- Ζητά παρέμβαση ΕΕ Ο Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, διακυβεύοντας την παροχή και προς την Ευρώπη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποπληρωμή των χρωστούμενων λογαριασμών του Κιέβου.Σε επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισαν οι FT, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι η Gazprom έχει δικαίωμα βάση σύμβασης, να υποχρεώσει την Ουκρανία να πληρώσει προκαταβολικά για την παροχή φυσικού αερίου «και σε περίπτωση περαιτέρω παραβίασης των όρων αποπληρωμής, θα διακόψει πλήρως ή μερικώς τις παραδόσεις.»Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα απειλεί τόσο άμεσα και ανοιχτά να διακόψει την προσφορά προς την Ουκρανία, η οποία αποτελεί βασικό κομβικό σημείο για την μεταφορά του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.
Σηματοδοτεί κλιμάκωση των οικονομικών πιέσεων προς την Ουκρανία, σε μια περίοδο που η νέα κυβέρνηση του Κιέβου κάνει προσπάθειες να εκτονωθεί η αντιπαράθεση με τους ένοπλους Ρώσους αποσχιστές στα ανατολικά της χώρας.Ο κ. Putin αναγνωρίζει στην επιστολή του ότι η απαίτηση προκαταβολικής πληρωμής αποτελεί «ακραίο μέτρο» αλλά τονίζει ότι η απουσία συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες «δεν αφήνει άλλη εναλλακτική στην Ρωσία.»Ζητεί από την Ευρώπη να παρέμβει για να επιλυθεί η διαμάχη. «Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να διεξαχθούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, συμβουλευτικές συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών οικονομίας και ενέργειας, ώστε να καταλήξουμε σε συντεταγμένες κινήσεις για την σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας και την διασφάλιση της παράδοσης και μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου της Ουκρανίας.»

Επιρρίπτει παράλληλα την οικονομική αναταραχή της Ουκρανίας σε ευρωπαϊκές χώρες,
σχολιάζοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμβάλλει στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας, ενώ η Ρωσία έχει επιδοτήσει την ουκρανική οικονομία με 35 δισ. δολ. κατά την τελευταία 4ετία, μέσω φθηνών τιμών φυσικού αερίου και ακυρώσεων προστίμων.Αντιθέτως, κατηγορεί την Ευρώπη ότι «δίνει υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρεί με δράσεις.»Σε μια τέτοια κατάσταση, το συμβόλαιο που έχει η Gazprom, «υποχρεώνει» την εταιρία να δίνει στην Ουκρανία μόνο το φυσικό αέριο που έχει ήδη πληρώσει προκαταβολικά. «Αναμφίβολα πρόκειται για ακραίο μέτρο.Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να παρακρατηθεί το πετρέλαιο που διανύει τα ουκρανικά εδάφη και κατευθύνεται προς τον Ευρωπαίο καταναλωτή,» γράφει στην επιστολή του ο κ. Putin.

Η Ευρώπη έχει δύο φορές στο παρελθόν πληγεί από τις διαταραχές της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το 2006 και το 2009. Ως εκ τούτου, έχει δεσμευθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική προσφορά.Παραλήπτες της επιστολής είναι η ηγέτες των χωρών Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, πΓΔΜ, Τσεχία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Αυστρία και Ιταλία, σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες των FT.
 ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.