21 Φεβρουαρίου 2014

Η Welt θυμάται τις αποζημιώσεις H επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και το βάρος του παρελθόντος

H επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και το βάρος του παρελθόντος
Το ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων θέτει στο «κάδρο» της επίσκεψης του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα τον Μάρτιο η εφημερίδα Welt, επισημαίνοντας πως ο Γιόαχιμ Γκάουκ «δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή ελεγκτής μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Ο Γκάουκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου. Θα βρεθεί στην Αθήνα πριν πάει, μαζί με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, στην Ήπειρο, για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο των Λυγκιάδων και να επισκεφθεί την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων.Σχολιάζοντας τη σημασία της επίσκεψης, η Welt και ο ανταποκριτής της στη νοτιοανατολική Ευρώπη Μίχαελ Τούμαν γράφουν: «Από την αρχή της κρίσης, οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο, η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα». Ο Γκάουκ, συνεχίζει η εφημερίδα, στην επίσημη επίσκεψή του «θα μιλήσει και για το παρελθόν». «Με τον έλληνα Πρόεδρο, θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, θέατρο γερμανικής θηριωδίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία». «Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός» τονίζει.

Επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες τέτοια τόποι ναζιστικών θηριωδιών είναι σχεδόν άγνωστοι στη Γερμανία, ο αρθρογράφος ρωτά: «Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών; Στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα».

Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτά τα σημεία -μόνο ο πρόεδρος Ράου είχε βρεθεί στα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ στην Καισαριανή.

«Ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή» γράφει η Welt.

Κλείνοντας, το άρθρο υπενθυμίζει τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων και την ανησυχία πως θετική έκβασή τους θα ξεσήκωνε κύματα απαιτήσεων και από άλλες χώρες: «Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.

Β.Ψ.
Newsroom ΔΟΛ