21 Φεβρουαρίου 2014

Βαρέα όπλα στην αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΑ – Η «Wall Street Journal» έγραψε πως η Ουάσινγκτον και το Ριάντ αποφάσισαν να παραδώσουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ποσότητες βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων και ρωσικών αντιαρματικών
http://www.ikypros.com/assets/image/imagearticle/Untitled-12913.jpg Του Νικόλα Ζηργάνου
 Η -αναμενόμενη- αποτυχία της ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία φαίνεται πως θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο βίας στην πολύπαθη χώρα. Με την πολιτική λύση να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, οι εμπλεκόμενοι στη συριακή σύγκρουση -Σύροι ένθεν κακείθεν, γειτονικές χώρες και μεγάλες δυνάμεις- επανεπενδύουν στη «στρατιωτική λύση», αν και γνωρίζουν ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει από μόνη της τον πόλεμο. Ομως, για να επιτευχθεί συμφωνία στα χαρτιά, πρέπει να αντιστοιχεί η όποια πολιτική λύση και στην πραγματικότητα που ορίζεται ανελέητα στα πεδία των μαχών.

 Το καθεστώς της Δαμασκού, ενθαρρημένο από τις πρόσφατες νίκες του και τον ενδο-ισλαμικό εμφύλιο της διασπασμένης αντιπολίτευσης, πιστεύει ότι είναι σε θέση ισχύος και θέλει να κατοχυρώσει και να επεκτείνει τα κέρδη του. Με στρατηγική και υπομονή, δημιουργεί μια ομοιογενή περιοχή την οποία ελέγχει πλήρως και εκτείνεται από τα Νότια της Δαμασκού έως τη Λεβαντίνικη ακτή, με όριο στον Βορρά, το Χαλέπι. Η αντιπολίτευση στον Βορρά είναι τριχοτομημένη, με τους σουνίτες να πολεμούν μεταξύ τους και τους Κούρδους να χτίζουν σιγά σιγά την αυτονομία τους. Οσο περνάει ο καιρός τόσο παγιώνεται αυτή η ισορροπία που ενδεχομένως αποτυπωθεί και σε μια ντε φάκτο βαλκανιοποίηση της Συρίας.

Αυτό που αλλάζει όμως μετά τη Γενεύη είναι ανάδυση της Νότιας Συρίας σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» έγραψε πως η Ουάσινγκτον και το Ριάντ αποφάσισαν σε αντίποινα της αποτυχίας της Γενεύης, να παραδώσουν στον FSA σημαντικές ποσότητες βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων και ρωσικών αντιαρματικών. Τα πρώτα φορτία έχουν φτάσει στην Ιορδανία και είναι έτοιμα για παράδοση στους αντάρτες. Αμερικανοί, Σαουδάραβες και Ευρωπαίοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει μερικές χιλιάδες Σύρους αντικαθεστωτικούς σε στρατόπεδα στην έρημο της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και ετοιμάζονται να τους στείλουν στη Νότια Συρία για να δημιουργήσουν ένα νέο (Νότιο) μέτωπο.

Αντίθετα από τον Βορρά, όπου κυριαρχούν οι ακραίοι ισλαμιστές οι οποίοι έχουν εκμηδενίσει την δύναμη του φιλοδυτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), οι μετριοπαθείς αντάρτες είναι ιδιαίτερα ισχυροί στα σύνορα με την Ιορδανία και τα Κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν. Την περασμένη Κυριακή αντικαταστάθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης του FSA, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς από τον υποστράτηγο Αμπντέλ Ιλά αλ Μπασίρ αλ Νοέιμι, ο οποίος κατάγεται από τον Νότο.

Ελεύθερη ζώνη
 Η συριακή αντιπολίτευση ελπίζει να κατοχυρώσει μια ελεύθερη ζώνη υπό τον έλεγχό της, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για τη μάχη της Δαμασκού.Σύμφωνα με πολλά διεθνή δημοσιεύματα, οι αμερικανικές και οι σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει στον Νότο και μεγάλα χρηματικά ποσά για να κερδηθεί η συναίνεση των τοπικών φυλών. Στις φυλές του Νότου ασκεί ιδιαίτερη επιρροή η νέα ηγεσία του FSA και όλα δείχνουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση κλιμακώνεται, με την πολιτική λύση να μπαίνει και πάλι στην κατάψυξη, μέχρι νεωτέρας.