21 Φεβρουαρίου 2014

Δύο συλλήψεις στο Ισραήλ για τα όπλα ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση διακίνησης πολεμικού υλικού από το Ισραήλ στο Ιράν, μέσω Ελλάδας. Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο άτομα που φέρεται να συνδέονται με την εταιρεία - αποστολέα του πολεμικού υλικού στο Ιράν, με επωνυμία «Epic RSP Spare Parts LTD» και έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, πρόκειται για τους Avichai Weinstein και Eli Cohen, ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.


Κατά το δημοσίευμα, οι δύο συλληφθέντες είχαν και στο παρελθόν αποπειραθεί να «σπάσουν» το εμπάργκο όπλων με το Ιράν, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσες χώρες - σταθμούς για τις παράνομες αποστολές πολεμικού υλικού τη Γερμανία, την Ταϊλάνδη και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 2 του Ισραήλ, ο Cohen είχε στο παρελθόν αποπειραθεί να πουλήσει ανταλλακτικά για τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά αεροσκάφη Phantom και αντιαεροπορικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο Cohen είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ και υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κ», η υπόθεση λαθρεμπορίας ήρθε στο φως μετά μυστική έρευνα της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ σε συνεργασία με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επί ελληνικού εδάφους εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πολεμικό υλικό και, συγκεκριμένα, εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών F-4. Τα εμπορευματοκιβώτια προέρχονταν από το Ισραήλ και θα κατέληγαν στο Ιράν, το οποίο διαθέτει μεγάλο στόλο πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-4.

Η αποστολή του πολεμικού υλικού έγινε μέσω εταιρειών courier από την εταιρεία με έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Ως ενδιάμεσος παραλήπτης, αντίστοιχα, των εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα εμφανιζόταν εταιρεία με στοιχεία «Tassos Karras S.A.» και έδρα την οδό Ορφέως στον Βοτανικό. Από την έρευνα του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι επρόκειτο για εταιρεία - φάντασμα, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας της εταιρείας αντιστοιχούσε σε Βρετανό υπήκοο, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης δεν εντοπίστηκε.
http://www.kathimerini.gr/