26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΡΚΙΑ: «ΜΟΝΤΑΖ Η ΥΠΟΚΛΟΠΗ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, «ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ» ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ «Αρχιληστή, πάρε το ελικόπτερο και φύγε»

Τα όριά του τείνει να αγγίξει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, αφού η αντιπαράθεση δεν αφορά πλέον τις πολιτικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά σχετίζεται με αντιπαράθεση επί ενός μείγματος αφ' ενός πραγματικών περιστατικών και ισχυρισμών και αφ' ετέρου διασκέδασης των εντυπώσεων και αυταρχισμού από πλευράς κυβέρνησης.Τη βγάζει δεν τη βγάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου... Η σκανδαλολογία έφτασε χτες στο απόγειό της με τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συνομιλεί με τον γιο του Μπιλάλ, ζητώντας να απομακρύνει ο δεύτερος από την κατοικία του μεγάλο χρηματικό ποσό. Από τη συνομιλία προκύπτει ότι ο γιος έχει φροντίσει να απομακρύνει σημαντικά ποσά, αλλά ότι απομένουν στην κατοικία ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ανήκουν στον πρωθυπουργό.

Η συνομιλία έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η μεγάλη εισαγγελική επιχείρηση για τη διαφθορά.Ο Ερντογάν χτες χαρακτήρισε «προϊόν μοντάζ» τη συνομιλία και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε «βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά». Η διαρροή της συνομιλίας είναι, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έργο του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 βρίσκεται στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει λόγο για «υπερατλαντικό» δόλωμα.

«Παγίδα»
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό, αλλά δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα παραβλέψουμε μέχρι τις 30 Μαρτίου όλα αυτά τα προϊόντα μοντάζ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «η επίθεση αυτή δεν γίνεται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της».Εντονη είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε χτες τον Ερντογάν «να πάρει το ελικόπτερο και να διαφύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού».

«Αρχιληστή» χαρακτήρισε τον Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου και είπε πως «υπάρχει ένας άνθρωπος που παρεμβαίνει προσωπικά στα μέσα ενημέρωσης για να συγκαλύψει τις ληστείες που κάνει». «Αληθινή όσο το όρος Αραράτ» χαρακτήρισε την τηλεφωνική συνομιλία ο Κιλιτσντάρογλου και -υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ερντογάν ότι αυτοί που κάνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών «παρακολουθούσαν ακόμη και τις απόρρητες γραμμές»- είπε πως «οι γραμμές αυτές δεν σου δόθηκαν για να συγκαλύπτεις τη διαφθορά».

«Αποδείξεις»
Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει και τόνισε ότι «αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του».Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».
Ηδη διαρρέουν πληροφορίες ότι, εκτός από την τηλεφωνική συνομιλία, υπάρχει και οπτικό υλικό που δείχνει τη μεταφορά χρημάτων από την κατοικία του γιου Ερντογάν. Ανεξάρτητα από τη ροή των διαρροών, πάντως, κάθε μέρα που περνά καθιστά διαφορετική την Τουρκία, περίπου ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Μαρτίου.

Επεισοδιακή ήταν η μέρα χτες στην Αγκυρα, όπου φοιτητές του «Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής» συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τα εγκαίνια της λεωφόρου που κατασκευάστηκε με τρόπο που προκάλεσε οικολογική καταστροφή υπό μορφήν ξηλώματος δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του Πολυτεχνείου. Τα εγκαίνια έκανε ο Ερντογάν και πριν από αυτά οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν και φώναζαν συνθήματα όπως «κλέφτης στα εγκαίνια». Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να διαλύσει τους φοιτητές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ