01 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το ρωσικό καταδρομικό «Μέγας Πέτρος»
Στο Αιγαίο ετοιμάζεται να καταπλεύσει το πυρηνοκίνητο καταδρομικό της Ρωσίας «Μέγας Πέτρος» («Pyotr Veliky») μαζί με άλλα πλοία, για κοινές ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Το καταδρομικό έδεσε ήδη για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος στο λιμάνι της Λεμεσού. Κατά πληροφορίες οι κοινές ασκήσεις με το ελληνικό ΠΝ θα απλωθούν από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, με ρωσικό υποβρύχιο που επίσης θα πλεύσει στην περιοχή, καθώς και ότι αργότερα θα καταπλεύσει στην ίδια περιοχή και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, το «Μέγας Πέτρος» και το αποβατικό του Στόλου της Βαλτικής «Alexander Shabalin», τα οποία αποτελούν μέρος της μοίρας Μεσογείου του ρωσικού Ναυτικού, θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, με ταυτόχρονη χρήση των ελικοπτέρων Ka-27, που σταθμεύουν στο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος».

Οι παραπάνω πληροφορίες για τις κοινές ελληνορωσικές ασκήσεις έρχονται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις αρχές Δεκέμβρη ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σοϊγκού, και η οποία αφορούσε ζητήματα εξοπλισμών, υποστήριξης (με συντήρηση, ανταλλακτικά, εφόδια) ρωσικών αμυντικών συστημάτων που αγόρασε στο παρελθόν η Ελλάδα και παροχής τεχνογνωσίας από τη Ρωσία για κατασκευή οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Σοϊγκού είχε επαναφέρει τότε το αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης για χρήση των ελληνικών λιμανιών από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, για τον ελλιμενισμό πλοίων, κάτι που «σκοντάφτει» στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Από διάφορες πλευρές γίνεται προσπάθεια να ερμηνευθεί η παρουσία της ρωσικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή ως μήνυμα στήριξης από Μόσχα προς Κύπρο και Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως φάνηκε και στις περιπτώσεις των διαβουλεύσεων για τη σύγκρουση στη Συρία και τη συμφωνία για το Ιράν, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η Ρωσία επιδιώκει την ισχυροποίηση των θέσεών της και την προάσπιση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στο ίδιο πλαίσιο, π.χ., στα τέλη Σεπτέμβρη του 2013, η Ρωσία πραγματοποίησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Αγρυπνος Ουρανός 2013 - Vigilant Skies 2013», ενάντια στην «εναέρια τρομοκρατία», με κομμάτι τους να διεξάγονται στην περιοχή μεταξύ νότιας Ρωσίας και Τουρκίας.

Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να αναβαθμίσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και η βαθύτερη εμπλοκή στους δαιδαλώδεις ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους άξονες που διατάσσονται και αναδιατάσσονται συνεχώς στη βάση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ