01 Ιανουαρίου 2014

Η λίρα βούτηξε στον Βόσπορο: Η πολιτική αστάθεια προκαλεί τριγμούς στην τουρκική οικονομία


Ο Κεμάλ μπορεί να χαμογελά στα χαρτονομίσματα των 200 τουρκικών λιρών, όμως το πλήγμα που δέχεται η χώρα του από το σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν απειλεί και την οικονομική σταθερότητα αλλά και την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας
http://nstatic.tanea.gr/17081079_ANK07_TURKEY_RATES__0917_11.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMiUyZjMxJTJmMTcwODEwNzlfYW5rMDdfdHVya2V5LXJhdGVzLV8wOTE3XzExLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3dΟλο και πιο δυσχερής γίνεται η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν δεν λέει να σιγάσει. Το νόμισμα της χώρας, η τουρκική λίρα, έχασε 4,9% της αξίας της τον Δεκέμβριο έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στις διεθνείς αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτόν τον μήνα 15% - συνολικά 27% από τις αρχές του χρόνου, καθώς η πολιτική αστάθεια εντείνεται. Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μαζικά τα τουρκικά ομόλογα και η Τουρκία φαίνεται ότι παύει να αποτελεί το μοντέλο του εκσυγχρονισμού για τις μουσουλμανικές χώρες.
Καθώς οι πληροφορίες για μίζες και λαδώματα εκατομμυρίων συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει την επίθεσή του εναντίον του εισαγγελέα που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα σχετικά με τη διαφθορά. Σε σχόλια που αναμένεται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το δικαστικό σώμα, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία των δικαστών δεν θα πρέπει να είναι πλήρης. Φάνηκε μάλιστα να απειλεί τον Μουαμέρ Ακάς, τον εισαγγελέα που κάλεσε σε απολογία πολλά άτομα στο περιβάλλον της κυβέρνησης - μεταξύ των οποίων και τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ. Ο Ακάς δήλωσε ότι οι ανώτεροί του αλλά και τα νέα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην ηγεσία της αστυνομίας τον πίεσαν να μην προχωρήσει στις προσαγωγές και τις κατασχέσεις που σκόπευε στο δεύτερο στάδιο της έρευνας. Ως αποτέλεσμα αυτού, είπε, ύποπτοι διέφυγαν και αποδεικτικά στοιχεία χάθηκαν. «Τι είδος εισαγγελέα είναι αυτός;», ρώτησε ο Ερντογάν το κοινό του. «Ο επικεφαλής της εισαγγελίας τού αφαιρεί τον φάκελο και αυτός σηκώνεται και διαμαρτύρεται. Ας περιμένει - έχουμε δουλειές να ξεκαθαρίσουμε μαζί του». Πρόσθεσε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, τόνισε όμως ότι ούτε η δικαστική ούτε η εκτελεστική εξουσία έχουν απεριόριστη δύναμη, «γιατί η δύναμη είναι του λαού». 
 
Ολα αυτά δεν μπορεί παρά να προκαλούν έντονους τριγμούς στην κοινωνία αλλά και την οικονομία της Τουρκίας. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η πτώση της λίρας θα οδηγήσει σε «σημαντική αναπροσαρμογή πολιτικών που έχουν αποφασιστεί για τον οικονομικό τομέα». Και φυσικά ενισχύεται η εικόνα της χώρας ως «ευάλωτη αναδυόμενη αγορά». Οι αναλυτές θεωρούν πως η Τουρκία χρειάζεται μακροπρόθεσμα άμεσες ξένες επενδύσεις, όμως το σκάνδαλο της διαφθοράς φαίνεται να πλήττει τις όποιες προοπτικές.
 
Σε αυτόν τον αγώνα μεταξύ της θρησκευτικής Δεξιάς, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ, υπονοώντας τη σύγκρουση του Ερντογάν με τον πρώην υποστηρικτή του, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο οπαδών μέσα στον κρατικό μηχανισμό και το δικαστικό σώμα, δεν υπάρχει νόημα κάποιος τρίτος να πάρει θέση. Εάν η Τουρκία θέλει να ξεπεράσει αυτή την κρίση, όλοι - τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επικριτές της - θα πρέπει να αναλάβουν την ενίσχυση των ακόμα ευάλωτων πολιτικών θεσμών της χώρας. Ομως κανείς δεν δείχνει τέτοια διάθεση.

Απελπισμένος «Ο Ερντογάν δείχνει να έχει απομακρυνθεί από τον πραγματισμό που τον έκανε ισχυρό», σχολιάζει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. «Η αντίδρασή του δεν φαίνεται αριστοτεχνική όπως παλιά, αλλά απελπισμένη»