Η έκθεση που ετοίμασαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνση αφοπλισμού του ΟΗΕ. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι ειδικοί μελέτησαν 7 πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Σε πέντε περιπτώσεις όντως ανακάλυψαν αποδείξεις χρήσης της δηλητηριώδους ουσίας σαρίν. Ωστόσο, οι συγγραφείς της έκθεσης δεν προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές – οι κυβερνητικές δυνάμεις ή η αντιπολίτευση – χρησιμοποίησε όπλο μαζικής καταστροφής. Δεν ήταν αυτή η αποστολή τους, για πολιτικούς λόγους.

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των χωρών της Δύσης απέναντι στα γεγονότα στη Συρία άλλαξε εμφανώς. Αν νωρίτερα οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούσαν μόνο υπέρ της αντιπολίτευσης, τώρα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Απόδειξη αυτού είναι η πρόσφατη άρνηση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας να χορηγήσουν στους αντάρτες μη ιπτάμενους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αφορμή για αυτό ήταν η κατάληψη των αποθηκών μιας μετριοπαθούς ομάδας, του «Συριακού Ελεύθερου Στρατού», από τους ριζοσπάστες του Ισλαμικού Μετώπου. Την κατάσταση αυτή σχολίασε, μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας», ο εμπειρογνώμονας Αλεξάντρ Τσέκοφ:

Οι δυτικές χώρες συνειδητοποίησαν ότι ουσιαστικά η βοήθεια που προσφέρουν στη συριακή αντιπολίτευση πέφτει στα χέρια των ισλαμιστών. Σταδιακά στη Δύση συνειδητοποιούν ότι συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση των αντιπάλων του Άσαντ, ενισχύουν όχι τα μετριοπαθή στοιχεία της αντιπολίτευσης, αλλά τα ριζοσπαστικά. Και αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση της σύγκρουσης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η στάση της Μόσχας στο συριακό ζήτημα βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη κατανόηση από τις υπόλοιπες χώρες. Από τη μία πλευρά, σήμερα ελάχιστοι αμφισβητούν τη θέση ότι η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει τίποτα κοινό με την πάλη για τη δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά, η συνέπεια των ενεργειών των ρώσων διπλωματών υποχρέωσαν ακόμη και τους προστάτες των αντιπάλων του Άσαντ να μιλούν με σεβασμό για τις ενέργειες της Μόσχας. Έτσι, πρόσφατα ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν Σαλμάν Μπεν Χαμάντ αλ Χαλίφ δήλωσε ότι επιτυγχάνοντας την ακύρωση του αμερικανικού πλήγματος στη Συρία «οι Ρώσοι απέδειξαν ότι είναι καλοί φίλοι». Ταυτόχρονα, ο Σείχης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό.

*Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της συντάκτη