Μόλις το Σάββατο σε κοινή με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν συνέντευξη Τύπου ο Τζον Κέρι δήλωσε, ότι χωρίς την επίλυση αυτό του ζητήματος «μία διμερής συμφωνία ασφάλειας, δυστυχώς, δεν θα υπάρξει». Σύμφωνα με τον Κέρι, παντού, όπου βρίσκονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ευρώπης και της Αφρικής, δρουν με ενιαίο πρότυπο. Και το Αφγανιστάν απλά δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Βέβαια, το «άσυλο» δεν σημαίνει ατιμωρησία. Σύμφωνα με τον Κέρι, κάθε πολίτης των ΗΠΑ, που είναι μέλος των στρατευμάτων και έχει παραβιάσει το νόμο, θα διωχθεί δικαστικά κανονικά και κάθε παραβάτης του νόμου ή εγκληματίας θα τιμωρηθεί. Αλλά, φυσικά, σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.
Αυτή η κοινή πρακτική και οι απαιτήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την «ασυλία των στρατευμάτων» δε διαφέρει σε τίποτα από τις προϋποθέσεις παραμονής στρατευμάτων οποιασδήποτε χώρας εκτός συνόρων της, ειδικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά η αφγανική πλευρά για κάποιο λόγο πολύ αργά και δύσκολα αποφασίζει για ένα τόσο προφανές ζήτημα. Τι συμβαίνει;
Οι δαπάνες για την ασφάλεια σήμερα ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του Αφγανιστάν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα είναι σε θέση ανεξάρτητα να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές, ότι η ηγεσία της χώρας το καταλαβαίνει πολύ καλά. Αλλά μία δημόσια δήλωση για την ουσιαστική ανυπαρξία της εθνικής κυριαρχίας θα αποτελέσει πολιτική αυτοκτονία του σημερινού καθεστώτος. Οπότε, όλες οι δημόσιες «φιλονικίες» του Αφγανού προέδρου με τους δυτικούς συμμάχους αποτελούν απλά ένα παραδοσιακό προπαγανδιστικό «προϊόν» των αφγανικών αρχών, που απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά.
Το Σάββατο ο Χαμίντ Καρζάι ήδη δήλωσε, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ μετά το 2014 δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν μονομερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των μαχητών. Αλλά και η αμερικανική πλευρά μετά την αναχώρηση του Κέρι από την Καμπούλ δήλωσε, ότι έμεινε μόνο να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement). Οπότε, οι Αφγανοί σοφοί δύσκολα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιρακινών συναδέλφων τους. Ειδικά βλέποντας το θλιβερό αποτέλεσμά του.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.