20 Αυγούστου 2013

Τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας στις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ, πρότεινε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα


tarek adel2

Η βοήθεια της ΕΕ προς την Αίγυπτο δεν της δίνει το δικαίωμα να μας υπαγορεύει τι να κάνουμε, είπε μιλώντας στο Mega και την Μαρία Σπυράκη ο πρέσβης της Αιγύπτου Ταρέκ Αντέλ και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος στηρίζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα που καταλαβαίνουν την κατάσταση της Αιγύπτου να ενεργήσουν ως εκπρόσωποί της στην ΕΕ.



Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία, είπε στη Μαρία Σπυράκη και το Mega ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Ταρέκ Αντέλ, ενώ τόνισε ότι η επικείμενη αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Όσο για την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Αιγύπτιος πρέσβης είπε ότι η χώρα του εκτιμά την βοήθεια της ΕΕ, αλλά δεν πρέπει αυτή να χρησιμοποιείται για να υπαγορεύεται στην Αίγυπτο τι να κάνει.

«Η Ελλάδα έχει την άποψη ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για υποδείξεις στην Αίγυπτο. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η Αίγυπτος θα πετύχει, ότι δεν θα αποτύχει. Η θέση της Ελλάδας, λοιπόν, στις συνεδριάσεις της ΕΕ είναι αυτή μιας χώρας που εκφράζει καθαρά και καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση στην Αίγυπτο. Κι εμείς βασιζόμαστε σε χώρες όπως η Ελλάδα στην ΕΕ να ενεργήσουν, αν μπορώ να το πω έτσι, ως εκπρόσωποι της Αιγύπτου στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Ταρέκ Αντέλ.

tarek adelΑκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Μαρία Σπυράκη: Κύριε Πρέσβυ, ευχαριστώ που δεχθήκατε την πρόσκληση. Η πρώτη ερώτηση είναι απλή, αλλά θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε την κατάσταση στην Αίγυπτο. Είναι ο αιγυπτιακός λαός βαθύτατα διχασμένος μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Στρατού και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που στηρίζει τον πρώην Πρόεδρο Μόρσι; Και, είναι η Αίγυπτος ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο;
 
Ταρέκ Αντέλ: Η Αίγυπτος δεν είναι εν όψει εμφυλίου. Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική ομάδα, η οποία αποσκοπεί στην καταστροφή της χώρας την καταστροφή των θεσμών της Αιγύπτου και θέλει να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προβλημάτων και θανάτων ώστε να τρομοκρατηθούν οι Αιγύπτιοι και να υποκύψουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αν θέλετε μια απλή απάντηση στο ερώτημά σας, η Αίγυπτος δεν γλιστρά προς έναν εμφύλιο, η Αίγυπτος κάνει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μαρία Σπυράκη: Στη Χερσόνησο του Σινά έχει η κυβέρνηση πληροφορίες κατά πόσον αυτή η επίθεση είναι απάντηση για τα γεγονότα στο Κάιρο. Συνδέεται αυτή η επίθεση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα;
 
Ταρέκ Αντέλ: Όπως είπα και προηγουμένως, σήμερα το πρωί στη Ράφα ομάδα τρομοκρατών που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σκότωσε εν ψυχρώ με πολυβόλα 24 και πλέον Αιγύπτιους φαντάρους και αστυνομικούς. Ξεκάθαρη απόδειξη των τρομοκρατικών ενεργειών στις οποίες επιδίδεται η ομάδα αυτή. Και για να σας αποδείξω ότι αυτοί υποκινούν τις βίαιες αυτές τρομοκρατικές ενέργειες, ένας από τους ηγέτες της Αδελφότητας αυτό είναι γεγονός, ήταν στην τηλεόραση κομπάζοντας έλεγε την περασμένη εβδομάδα ότι: ‘Αν θέλετε να τερματιστούν η βία και οι επιθέσεις κατά του Στρατού στο Σινά σταματήστε άμεσα τις διαδικασίες και αποκαταστήστε τον απομακρυνθέντα Πρόεδρο Μόρσι’. Αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι οι ηγέτες της Αδερφότητας συνδέουν τα γεγονότα του Καΐρου με όσα γίνονται στο Σινά.

Μαρία Σπυράκη: Ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να αποφυλακιστεί μέσα στις δυο επόμενες μέρες. Τι μήνυμα στέλνει αυτό στους Αιγύπτιους; Οι δικηγόροι του έχουν ήδη δηλώσει στο BBC ότι έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες για διαφθορά και ότι περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για τις άλλες.
 
Ταρέκ Αντέλ: Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Μουμπάρακ. Δεν έχει η αποφυλάκιση σχέση με όσα γίνονται τώρα. Πρόκειται για ένα δικαστήριο που κρατά ενάμιση χρόνο. Έχει απαλλαγεί από μια εκ των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται, αυτήν της διαφθοράς. Απηλλάγη σήμερα το πρωί από τη συγκεκριμένη κατηγορία. Συνέπεσε απλώς με τα γεγονότα που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα.

Μαρία Σπυράκη: Συνεδριάζει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τετάρτη για την Αίγυπτο και υπάρχουν κάποιες προτάσεις μια εκ των οποίων είναι το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο. Άλλη, προτείνει την παύση πώλησης στρατιωτικού υλικού προς την Αίγυπτο. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα εδώ από την Αθήνα στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση στην Αίγυπτο μετά από αυτές τις σκέψεις;
 
Ταρέκ Αντέλ: Να ξεκινήσω, πρώτον, λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και χωρών της ΕΕ βασικά οι σχέσεις κάθε χώρας προς μια άλλη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Η οικονομική βοήθεια την οποία η ΕΕ παρέχει στην Αίγυπτο είναι ένα πακέτο που εκτιμάμε ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Αυτή η βοήθεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως προϋπόθεση ή να υπαγορεύει στην Αίγυπτο τι να κάνει. Η Ελλάδα έχει την άποψη ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για υποδείξεις στην Αίγυπτο. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η Αίγυπτος θα πετύχει, ότι δεν θα αποτύχει. Η θέση της Ελλάδας, λοιπόν, στις συνεδριάσεις της ΕΕ είναι αυτή μιας χώρας που εκφράζει καθαρά και καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση στην Αίγυπτο. Κι εμείς βασιζόμαστε σε χώρες όπως η Ελλάδα στην ΕΕ να ενεργήσουν, αν μπορώ να το πω έτσι, ως εκπρόσωποι της Αιγύπτου στην ΕΕ.
Πηγή: www.megatv.com