01 Ιουλίου 2013

Ρυθμιστής ο στρατός στην Αίγυπτο

Ο «μετριοπαθής» ισλαμιστής Μ. Μόρσι κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει επιδείξει αυταρχισμό στην επιβολή της ισλαμικής ατζέντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
getFil0eΟ «μετριοπαθής» ισλαμιστής Μ. Μόρσι κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει επιδείξει αυταρχισμό στην επιβολή της ισλαμικής ατζέντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, χωρίς να έχει καταφέρει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα και να έχει βελτιώσει τους δείκτες της παραπαίουσας οικονομίας
 Της Βίκυς Καπετανοπούλου
 Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να βαδίζει το πολυπληθές και πολωμένο κράτος της Αιγύπτου, με τη συμπλήρωση αύριο ενός έτους από την ορκωμοσία του πρώτου εκλεγμένου προέδρου εδώ και δεκαετίες να αποτελεί ορόσημο για το μέλλον της «αραβικής άνοιξης» στη χώρα του Νείλου.


Στον έναν χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, ο «μετριοπαθής» ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι έχει κατηγορηθεί από την κατακερματισμένη κοσμική αντιπολίτευση ότι κυβερνά ως άλλος Μουμπάρακ και φαραώ, έχοντας αφενός επιδείξει αυταρχισμό και πείσμα στην επιβολή της ισλαμικής ατζέντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει, χωρίς αφετέρου να έχει καταφέρει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα, και να έχει βελτιώσει τους δείκτες της παραπαίουσας οικονομίας και τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης του χειμαζόμενου αιγυπτιακού λαού.

Παίκτης-κλειδί στην πολιτική σκακιέρα παραμένει πάντα ο Στρατός, που έχει αναπτυχθεί ξανά σε αρκετές πόλεις τηρώντας στάση αναμονής και, αναλόγως των εξελίξεων, είναι έτοιμος να επέμβει για να μην ξαναμπεί η χώρα σ’ ένα «σκοτεινό τούνελ».

Επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας έγινε και πάλι η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που έχει μετατραπεί σε φρούριο από άντρες των ενόπλων δυνάμεων. Υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους και ακτιβιστές έχουν ήδη αρχίσει να κατασκηνώνουν στην ιστορική πλατεία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πορεία διαμαρτυρίας εκατομμυρίων -όπως ελπίζουν-, που διοργανώνεται αύριο προς το προεδρικό μέγαρο, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα, με βασικά αιτήματα την άμεση παραίτηση Μόρσι και την προκήρυξη νέων εκλογών. Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χθες και στην Αλεξάνδρεια, διαμαρτυρόμενοι για το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ίδιοι και η χώρα συνολικά.

Ταυτόχρονα σε μια επίδειξη δύναμης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σύμμαχοί τους μετά την προσευχή της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από το μεγάλο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, υπερασπιζόμενοι σθεναρά τη νομιμότητα της κυβέρνησης.

Λάδι στη φωτιά είχε ρίξει ο θάνατος στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων, που δέχτηκε πυρά κατά την εισβολή αγνώστων στα τοπικά γραφεία του κόμματος στην πόλη Ζακαζίκ, κοντά στο Δέλτα του Νείλου, επίθεση που οι υποστηρικτές του Μόρσι αποδίδουν σε μέλη της αντιπολίτευσης. Πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κι εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες μέρες, σε ταραχές που σχετίζονται με τη μείζονα πολιτική κρίση και το διαθρησκειακό μίσος.

Με ανακοίνωσή της η Θεολογική Ακαδημία Αλ Αζχάρ, που παραδοσιακά τηρούσε ίσες αποστάσεις από το πολιτικό οικοδόμημα της χώρας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου κι έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Παίρνοντας αυτή τη φορά σαφή θέση υπέρ του ισλαμιστή προέδρου, επέρριψε την ευθύνη για το διογκούμενο κύμα βίας σε «εγκληματικές συμμορίες» και ζήτησε από την αντιπολίτευση να αποδεχτεί την πρόταση Μόρσι για διάλογο, αντί να σχεδιάζει νέες διαδηλώσεις.

Αρκετοί πολίτες, πάντως, φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν και πάλι έκτροπα κι έχουν αρχίσει να μαζεύουν προμήθειες για παν ενδεχόμενο. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν στα βενζινάδικα, τα ράφια άδειασαν σε ορισμένα μαγαζιά, ενώ καταγράφηκε έλλειψη μετρητών σε κάποιες τράπεζες.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι θα επέμβουν για να υπερασπιστούν τη «θέληση του λαού», αν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, με τις αντίπαλες πλευρές να «διαβάζουν» αυτό το μήνυμα κατά το δοκούν.

Η εμπλοκή των παντοδύναμων ακόμη στρατηγών θα εξαρτηθεί αφενός από την έκβαση των διαδηλώσεων και την έκταση των πιθανολογούμενων βίαιων επεισοδίων -καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας ελέγχουν πλήρως τους οπαδούς τους- κι αφετέρου από την ερμηνεία που δίνει ο Στρατός στη λαϊκή βούληση. Παρ’ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -βασικός χρηματοδότης του στρατού- έχουν εξοργίσει την αντιπολίτευση καλώντας την επανειλημμένως να μην επιχειρήσει να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μόρσι, στο παρελθόν οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν παίξει, τελικά, καθοριστικό ρόλο στην καθαίρεση του Χόσνι Μπουμπάρακ.

Το ζητούμενο τώρα είναι η συναίνεση και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, εκτιμούν πολλοί αναλυτές. «Γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και περίπλοκο να βρεθεί πολιτική διέξοδος» ανέφερε Δυτικός διπλωμάτης στο Reuters. «Οσο περισσότερο εμπλέκεται ο Στρατός, τόσο αποδυναμώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Τότε θα χαθεί κάθε νομιμότητα»…