Λευκωσία: Tην αδυναμία καθώς επίσης και την απροθυμία της Τουρκίας να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων στη χερσόνησο της Καρπασίας, αλλά και την εμφανώς υποστηρικτική προσέγγιση της Γραμματείας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία με δύο έγγραφα που απέστειλε στο Στρασβούργο.


Το πρώτο έγγραφο με τις παρατηρήσεις είχε σταλεί στο Στρασβούργο στις 28 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο της ΕΜΑ, και σ’ αυτό σχολιάζεται σε έκταση το μνημόνιο της Γραμματείας ως προς την ανταπόκριση της Τουρκίας για τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων. Η Δημοκρατία χαρακτηρίζει ως ακατάλληλο και αδύναμο το συμπέρασμα της Γραμματείας ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία «φαίνονται ικανά να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ». Επιπροσθέτως, η Δημοκρατία υπενθυμίζει πως αυτό που καλείται να πράξει η ΕΜΑ είναι να επιτηρήσει όπως υπάρξει εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ (στην 4η διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας).

Ακόμα η Δημοκρατία υποδεικνύει προς τη Γραμματεία ότι απέτυχε να προβεί σε αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν οι Ε/κ εγκλωβισμένοι της Καρπασίας, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Πρόσθετα σημειώνει το γεγονός ότι η Γραμματεία απέφυγε να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών της παράνομης κατάσχεσης των περιουσιών εγκλωβισμένων. Καταγράφει και εφτά περιπτώσεις εγκλωβισμένων για το πώς η Τουρκία μέσω του κατοχικού καθεστώτος παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Μέσα από τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο το πώς η Τουρκία δεν εφαρμόζει στην πράξη τα όσα δηλώνει προς Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη συνέχεια η Δημοκρατία αναφέρεται στις διακρίσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων λόγω εθνικής καταγωγής. Θέλοντας να καταδείξει την επιφανειακή μέχρι αρνητική προσέγγιση της Γραμματείας η Δημοκρατία αναφέρει: «Εάν η επιτροπή θα αποφάσιζε, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας, να κλείσει η παρακολούθηση της συγκεκριμένης πτυχής της δικαστικής απόφασης, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της επιτροπής που θα δεχόταν την κατηγορία ότι έκλεισε τα μάτια στον ρατσισμό και τη φυλετική διάκριση».

Τέλος καταδεικνύει ακόμα μια τάση της Γραμματείας να υιοθετήσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Σημειώνει ότι ενώ αποδέχεται ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των Ε/κ, δεν εξηγά επακριβώς πώς αυτά τα δικαιώματα προστατεύονται.

Το δεύτερο έγγραφο (ημερομηνίας 28 Ιουνίου) καταγράφει 16 ερωτήματα της Δημοκρατίας προς την Τουρκία, την οποία καλεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια ως προς τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων και των κληρονόμων τους. Μεταξύ άλλων η Δημοκρατία ζητά από την Τουρκία να διασαφηνίσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων περιουσίας των εγκλωβισμένων και των κληρονόμων τους, καθώς επίσης και οι διακρίσεις που υπόκεινται οι εν λόγω Ελληνοκύπριοι λόγω της καταγωγής τους. Επιπρόσθετα, ζητείται από την Τουρκία να ενημερώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης εάν έχουν δοθεί «οποιεσδήποτε εντολές προς τις ντε φάκτο αρχές, την «αστυνομία» και άλλες υφισταμένες για το πώς θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα περιουσίας» των εγκλωβισμένων.

Επίσης η Τουρκία καλείται να δώσει εξηγήσεις στους όρους «κοντινός συγγενής» και «μίνιμουμ επαφές», οι οποίες τίθενται ως όροι από τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά στην άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων από τους εγκλωβισμένους και τους κληρονόμους τους. Πρόσθετα η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσει τη διαδικασία που ακολουθείται από το κατοχικό καθεστώς σ’ ό,τι αφορά στην παραχώρηση άδειας μεταφοράς περιουσιακών δικαιωμάτων σε μη «πολίτες» του ψευδοκράτους. Ακόμα καλείται η Τουρκία να πει τι θα γίνει εάν ένας Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης επιθυμεί να μεταβιβάσει την περιουσία του, ενώ συνεχίζει να διαμένει στην Καρπασία ή όταν αυτός βρεθεί στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας ή όταν ο ιδιοκτήτης της περιουσίας πεθάνει ενώ βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές. Τέλος, ζητείται ενημέρωση για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν καταχωρηθεί από εγκλωβισμένους και κληρονόμους τους και πώς αυτές έχουν διευθετηθεί.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης