16 Ιουλίου 2013

Πιο πολλοί αυτοκτονούν, παρά σκοτώνονται…

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Σοκάρουν τα αποτελέσματα της έρευνας εκπομπής του BBC η οποία αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες τους οποίους έχει στείλει στο Αφγανιστάν το Ηνωμένο Βασίλειο
 Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
 Οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες αυτοκτόνησαν παρά σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2012. Πρόκειται για το αποτέλεσμα έρευνας που έκανε η εκπομπή «Panorama» του BBC και η οποία θα προβληθεί απόψε. Η αποκάλυψη αυτή «αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στο κοινό αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε συντελεστής της εκπομπής στην «Εφ.Συν.».

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά στο Αφγανιστάν το 2012 σκοτώθηκαν 44 στρατιώτες, από τους οποίους οι 40 στο πεδίο της μάχης. Την ίδια χρονιά όμως 50 στρατιωτικοί αυτοκτόνησαν. Από αυτούς οι 21 ήταν εν ενεργεία και οι 29 βετεράνοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι οι στρατιώτες δεν είχαν αρκετή υποστήριξη από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ασθένεια PTSD, γνωστή στην Ελλάδα ως Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.

Το υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του, αν και χαρακτηρίζει «τραγικό» φαινόμενο την αυτοκτονία, υποστηρίζει ότι εξαιτίας της ίδιας ασθένειας έχουν αυτοκτονήσει περισσότεροι πολίτες απ” ό,τι εν ενεργεία στρατιωτικοί. «Μόλις 2,9% από τους στρατιωτικούς που υπηρετούν έχουν εμφανίσει PTSD, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Παρ” όλα αυτά, ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και έχουν PTSD έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Μετατραυματικό στρες
 Προκαλείται έπειτα από μεγάλη πίεση. Από ένα γεγονός που άφησε ψυχολογικά τραύματα σε αυτόν που το υπέστη. Στην κατηγορία αυτών των γεγονότων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο πόλεμος, ο θάνατος, ο βιασμός, η ληστεία, κάποιο ατύχημα, αλλά ακόμη και φυσικές καταστροφές, όπως μια πλημμύρα ή ένας σεισμός. Οπως υποστηρίζει στην εκπομπή η ψυχολόγος δρ Κλάουντια Χέρμπερτ, «αν η ασθένεια εντοπιστεί νωρίς μπορεί να γιατρευτεί». Επίσης η ίδια τονίζει πως «από μόνη της η ασθένεια δεν οδηγεί στην αυτοκτονία». Τέλος, επισημαίνει ότι «η PTSD είναι μια κατάσταση η οποία υποδεικνύει ότι κάτι έχει διαταράξει σοβαρά το σύστημα και προειδοποιεί ότι αυτό χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται να ρυθμιστεί εκ νέου».

Οπως και να έχει ένα είναι σίγουρο: «η αποψινή εκπομπή θα αποδείξει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που παραδέχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας» είπε στην «Εφ.Συν.» συντελεστής της «Panorama». Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των στρατιωτικών που αυτοκτονούν είναι εξαιρετικά υψηλός.

Επιπλέον, όπως λέει στην εκπομπή ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Ντάναντ, θα πρέπει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας «να καταγράφει και τις αυτοκτονίες των απόστρατων για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία δεν καταγράφονται οι αυτοκτονίες των στρατιωτικών που αποστρατεύονται, δηλαδή των βετεράνων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ. Η καταγραφή των 29 αυτόχειρων βετεράνων έγινε έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η εκπομπή «Panorama» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλες αυτοκτονίες οι οποίες δεν εντοπίστηκαν.

isaac@karipidis.com