28 Μαΐου 2013

Reuters: Κερδίζει έδαφος ο αγωγός TAP Επήλθε μεταστροφή του κλίματος λογω του ρωσικού South Stream


Φωτογραφία για Κερδίζει έδαφος ο TAP
Αθήνα Κερδίζει έδαφος ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα διέρχεται από την Ελλάδα και τη Νότιο Ιταλία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, έναντι του αγωγού Nabucco που θα περνάει από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.Η απόφαση μεταξύ του ΤΑΡ και του Nabucco αναμένεται τον Ιούνιο από τους εταίρους στην κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, της οποίας ηγείται η BP και η Socar και ενώ ως τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρώπη ευνοούσε την κατασκευή του Nabucco, παρατηρείται μια μεταστροφή του κλίματος. Παρότι το κόστος κατασκευής του TAP είναι μικρότερο κατά 500 εκατ. δολάρια, ο Nabucco θα διέλθει από περισσότερες χώρες προσφέροντας έτσι άνοιγμα σε περισσότερες αγορές, γεγονός που ευνοούσε τα σχέδια των ευρωπαίων εταίρων.

Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο «η στροφή προς τον TAP πηγάζει από μία σύνθετη εξίσωση που βασίζεται στην πολιτική όσο και στα οικονομικά, και σχετίζεται με την επένδυση 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ρωσία στον αγωγό South Stream». Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του ρωσικού αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία θάλασσα, ξεκίνησε το Δεκέμβριο και φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη ροή αερίου πριν το 2019.

Μια τελική απόφαση υπέρ του TAP, τονίζει το Reuters, θα είχε και πολιτική σκοπιμότητα για το δυτικά προσανατολισμένο Αζερμπαϊτζάν καθώς, δεδομένου ότι δε θα διέρχεται από έδαφος στο οποίο δραστηριοποιείται η Ρωσία, θα αποφευχθεί και η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών.