28 Μαΐου 2013

Ερχεται στην Αθήνα ο Κέρι με πρόσκληση για Σαμαρά

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν μπει στο ψυγείο

Ερχεται στην Αθήνα ο Κέρι με πρόσκληση για Σαμαρά
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα εντός του καλοκαιριού.
Λειώνουν οι πάγοι στον άξονα Ουάσιγκτον - Αθήνας, καθώς κλείδωσε η επίσημη επίσκεψη του Τζον Κέρι στην ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται εντός του καλοκαιριού στην Αθήνα, όπου αναμένεται να επιδώσει στον Αντώνη Σαμαρά και επίσημη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Με την επίσκεψη Κέρι, έλεγαν διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν μπει στο ψυγείο, καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού και ακόμη δεν έχει λάβει πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο. 
 
Στόχευση της κυβέρνησης ήταν να κλειστεί το ραντεβού κορυφής Σαμαρά - Ομπάμα εντός του Ιουνίου, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός του έλληνα Πρωθυπουργού ήταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο ετήσιο φόρουμ της American Jewish Committee και, ει δυνατόν, τις ίδιες ημέρες να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο. (Εντέλει στη σημαντική διοργάνωση του αμερικανοεβραϊκού λόμπι θα μιλήσει στις 3 Ιουνίου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.)
Υπέρ μιας πρόσκλησης προς τον έλληνα Πρωθυπουργό εντός του Ιουνίου συνηγορούσε και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Μαΐου έγινε δεκτός περίπου ως σουλτάνος από τον Ομπάμα και είθισται με βάση το πρωτόκολλο ισορροπίας που τηρούν οι Αμερικανοί να απευθύνουν αντίστοιχη πρόσκληση και προς την ελληνική πλευρά.
 
Ωστόσο το πρόγραμμα του αμερικανού Προέδρου δεν το επέτρεψε, γεγονός που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στην Αθήνα.
 
Αυτό, παρά το γεγονός ότι εκ των υστέρων αναγνωρίζεται πως ήταν λάθος να ανέβει ο πήχης των προσδοκιών με αφορμή την προγραμματισμένη εμφάνιση Σαμαρά, καθώς δόθηκε η εντύπωση της ματαίωσης μιας συνάντησης που δεν είχε κλειδώσει.  
 
Σε κάθε περίπτωση, η έλευση του Τζον Κέρι στην Αθήνα εντός του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν - οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί -, αναμένεται να δώσει εικόνα αναθέρμανσης των σχέσεων.Εξάλλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να κομίσει και πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Αντώνη Σαμαρά.Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε ο Τζον Κέρι με τον Δ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες πριν από αρκετές εβδομάδες είχε υποσχεθεί ότι θα επισκεπτόταν την Αθήνα στο πλαίσιο της επόμενης περιοδείας του στην Ευρώπη.
Η εικόνα ψυχρότητας στο ελληνοαμερικανικό μέτωπο, πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές  πηγές, φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις στοχεύσεις και τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αυτή τη στιγμή, στους οποίους η απορροφημένη στο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας Ελλάδα δεν φαίνεται να εντάσσεται.
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ.  
Στο πλαίσιο μάλιστα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στη Συρία, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αγκυρας, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων φέρνει την Αθήνα σε δεύτερη μοίρα.Εξάλλου, η επίσκεψη του Κέρι στην Αθήνα δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τη διεθνή κινητικότητα που ήδη καταγράφεται σε σχέση με το Κυπριακό.Στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό Πρόεδρο ο τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να του ζήτησε να παρέμβει υπέρ της ενεργοποίησης του ελληνικού παράγοντα στο Κυπριακό, ενώ στη Λευκωσία θεωρούν βέβαιο ότι οι πιέσεις θα ενταθούν εντός του καλοκαιριού και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο.

Το θέμα των Σκοπίων
Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι θα ήθελε να τελειώνει με την εκκρεμότητα του Σκοπιανού, ενώ σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η προτροπή υπέρ της ισχυροποίησης του διαλόγου στο Αιγαίο