22 Απριλίου 2013

ΙΣΤΑΜΕ: Να συνεργαστούν τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου»

Εκδήλωση για το νεοναζισμό με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (Οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη (1-Α) της ΔΗΜΑΡ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (2-Α) της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μανιάτης (3-Α) από το ΠΑΣΟΚ, Νάντια Βαλαβάνη (2-Δ) από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Γ.Φ. Ιωαννίδης (1-Δ) στη σημερινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Η θεσμική απάντηση στο νεοναζισμό».)
Ανάγκη και ευκαιρία να συνεργαστούν τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» αποτελεί η άνοδος του νεοναζισμού, υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ κατά την οποία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να δώσουν μια «θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό», όπως ήταν το θέμα της εκδήλωσης.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δημοσκόπησης κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία, το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πέρναγε καλύτερα με τη χούντα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ είπε ότι «αυτό μας λέει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν να διαχειριστούν το στοίχημα της Δημοκρατίας γιατί παίξαμε ένα παιχνίδι κομματικό, με το κόμμα πάνω από την πατρίδα, τη σύγκρουση μπροστά από τη συνεννόηση και δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κράτος ,όπου θα εφαρμόζεται ένας νόμος που θα ισχύει για όλους».

Ωστόσο τόνισε ότι μέσα από την τρικομματική κυβέρνηση «προσπαθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και βλέπουμε μια πρωτοφανή συνεργασία που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον και για την ομαλοποίηση του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης με αφορμή τα επεισόδια της Μανωλάδας τόνισε ότι «είναι υποκρισία αφ ενός να χρησιμοποιούμε τους μετανάστες για φτηνό εργατικό δυναμικό και αφετέρου να στρεφόμαστε εναντίον τους με ρατσιστικές συμπεριφορές».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, είπε ότι, αντί να τεθούν εκτός νόμου, είναι προτιμότερο «να εκτίθενται» στο δημόσιο χώρο και τα ΜΜΕ ώστε να αναδεικνύεται «η έλλειψη θέσεων, πολιτικού λόγου και κουλτούρας συνεργασίας».

«Πρέπει να είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση, όχι μόνον στην περίπτωση της Μανωλάδας αλλά και στην περίπτωση της Υπατίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το θέμα της αντιμετώπισης του νεοναζισμού είναι μια ευκαιρία συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων, έστω και με «περιορισμένο προγραμματικό πλαίσιο» και σημείωσε ότι έπρεπε να βρίσκονταν σήμερα στο ίδιο τραπέζι τα έξι από τα επτά κόμματα, δηλαδή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας την ίδια δημοσκόπηση, είπε ότι υπήρξε «ατιμωρησία» των εγκλημάτων που έγιναν την εποχή εκείνη και έγινε «κακή διαχείριση της ιστορικής μνήμης», η ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία, ενώ υπάρχουν οι υλικοί όροι για την επικράτηση ψευδών εικόνων.

Παράλληλα απέδωσε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, κυρίως στη «μνημονιακή πολιτική» και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, γιατί δεν είναι και οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία συγκυριακό φαινόμενο.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε την ανάγκη να πούμε «όχι στην κατρακύλα του πολιτικού διαλόγου» ενώ για τη δημοσκόπηση υπογράμμισε ότι η προβολή τέτοιων ερωτημάτων, που εκμαιεύουν αναμενόμενες απαντήσεις, αποτελούν θυσία για χάρη των πωλήσεων και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «η Δημοκρατία είναι σε πόλεμο με τον φασισμό», αλλιώς θα
αποδειχθούμε «μοιραίοι και άβουλοι».

Τόσο ο κ. Μανιάτης, όσο και άλλοι ομιλητές χαρακτήρισαν «χυδαία» και «άθλια» την πρόσφατη
επίθεση Κασιδιάρη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην εκστρατεία που έχει αναλάβει το κόμμα του προς τα άλλα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, προκειμένου να μην λαμβάνεται καμιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία με προσμέτρηση ψήφων της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα κατήγγειλε τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που έχουν δεχθεί, εκτός από τον ίδιο, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Γιώργος Πεταλωτής ενώ χαρακτήρισε «ανιστόρητη και απολιτική» την άποψη που θέλει την άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων να οφείλεται στην οικονομική κρίση και την επιβολή μνημονίων.

Επιπλέον ο κ. Μανιάτης κατήγγειλε την καλλιέργεια του νεοναζισμού στα ΜΜΕ, τα σχολεία και τον αθλητισμό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα, λέγοντας ότι αποτελεί μόνον την αρχή.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη επέκρινε το σύνολο των κομμάτων που προεκλογικά έδειξαν αργά ανακλαστικά, γιατί «ήμασταν απασχολημένοι με τα σταυρουλάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι πολύ λίγα από τα αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο, φτάνουν να καταδικαστούν.

Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη θυλάκων συνεργασίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ