14 Μαρτίου 2013

Ξανά η Ελλάδα στο χάρτη του «South Stream» ;

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της Gazprom να ακυρώσει την κατασκευή του Νοτίου Κλάδου του αγωγού South Stream, εξαιρώντας έτσι την Ελλάδα από τους σχεδιασμούς τους, το θέμα ξαναμπαίνει στο τραπέζι.Το έβαλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της OAO Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απευθύνοντας κάλεσμα στην ελληνική πλευρά ότι η συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο του South Stream είναι ευπρόσδεκτη.
Η πρώτη «ανάγνωση» της κίνησης Μίλερ ήταν πως επρόκειτο για μια κίνηση – αντάλλαγμα. Κίνηση που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της για την Ελλάδα με κύριους άξονες την απόκτηση της ΔΕΠΑ, και την ανανέωση της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που λήγει το 2016.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2012 που επίσημα ρωσικά χείλη ξαναβάζουν την Ελλάδα στο χάρτη του South Stream.Τότε, τη σχετική απόφαση η Ελλάδα να μείνει εκτός των ρωσικών σχεδίων είχαν ανακοινώσει υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom σε συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης Ευρωπαίων δημοσιογράφων στη Mόσχα. Η απόφαση εκείνη είχε αποδοθεί καθαρά στο γεγονός ότι η ζήτηση της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της επένδυσης. Hταν χαρακτηριστική επ’ αυτού η φράση του επικεφαλής του τμήματος Project Managment της Gazprom Λεονίντ Τσουγκάνοφ, ότι «δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε έναν άδειο αγωγό». Για να προσθέσει πως «η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει στο ορατό μέλλον στην κατασκευή του νοτίου τμήματος του South Stream με κατάληξη τη N. Iταλία μέσω της Eλλάδας».

Τι έχει αλλάξει από τότε ; Από άποψη οικονομικής βιωσιμότητας του Νοτίου Σκέλους, όχι πολλά. Ωστόσο η χθεσινή αναφορά Μίλερ μπορεί και να μην είναι απλά και μόνο ένα από τα «ανταλλάγματα» που ρίχνει στο τραπέζι η ρωσική πλευρά στο πλαίσιο διεκδίκησης της ΔΕΠΑ.

Είναι «συμβατός» ο TAP με τον South Stream ;
Μπορεί και να εντάσσεται στην προσπάθεια των Ρώσων να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών.Το ερώτημα είναι κατά πόσο η στάση της Ελλάδας στο θέμα των αγωγών είναι συμβατή με τα σχέδια της Gazprom. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της στην προώθηση του TAP που διεκδικεί μαζί με τον Nabucco West το φυσικό αέριο του Σαχ Ντενίζ (Αζερμπαϊτζάν).

Σε δύο ταμπλό;
Τίποτα πάντως δεν μας εμποδίζει να «παίξουμε» σε δύο ταμπλό, έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος
«Άλλο αέριο θα μεταφέρει ο TAP, άλλο ο South Stream. Εμάς σαν χώρα μας ενδιαφέρει να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διέλευση αερίου από την Ελλάδα. Γιατί να μην περάσουν από εδώ και οι δύο ; Το όφελος θα είναι και γεωπολιτικό, αλλά και οικονομικό. Για παράδειγμα, η Σλοβακία απ’ όπου διέρχονται ρωσικοί αγωγοί, αγοράζει φυσικό αέριο σχεδόν τζάμπα σε σχέση με εμάς», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος.
http://energypress.gr/