13 Φεβρουαρίου 2013

Ο «κ. Καθαρός»… λερώνει τον Μόντι

ΙΤΑΛΙΑ Νέο… ιπτάμενο σκάνδαλο – Συνελήφθη για δωροδοκία και διαφθορά ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Finmeccanica, Τζιουζέπε Ορσι
 Της Ελλης Πάνου
 Στους ρυθμούς των σκανδάλων με πολιτικές προεκτάσεις χορεύει προεκλογικά η Ιταλία, αφού μετά την υπόθεση της τράπεζας Monte dei Paschi, συνελήφθη χθες για δωροδοκία και διαφθορά ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Finmeccanica, του δεύτερου μεγαλύτερου αμυντικού, βιομηχανικού ομίλου της χώρας όσον αφορά τις πωλήσεις, όπου το κράτος είναι ο κυρίαρχος μέτοχος με ποσοστό 32%.

 Τα έργα και οι ημέρες του Τζιουζέπε Ορσι βρίσκονται μήνες τώρα στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, που ερευνούν εάν το 2010, όταν ήταν διευθυντής της μονάδας κατασκευής ελικοπτέρων της Finmeccanica -της Agusta Westland- δωροδόκησε για να εξασφαλίσει συμβόλαιο πώλησης 12 ελικοπτέρων στην Ινδία, αξίας 560 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ίδια υπόθεση σε κατ” οίκον περιορισμό έχει τεθεί κι ο νυν επικεφαλής της Agusta, Μπρούνο Σπανιολίνι, λέγεται ότι έχουν συλληφθεί και δύο Ελβετοί «μεσάζοντες», ενώ η αστυνομία ψάχνει από χθες το πρωί το αρχηγείο της Finmeccanica στη Ρώμη και τα γραφεία της στο Μιλάνο. Την υπόθεση ερευνά παράλληλα και η ινδική κυβέρνηση που υποστήριξε ότι επανειλημμένα είχε ζητήσει πληροφορίες από την ιταλική κυβέρνηση για πιθανές δωροδοκίες στη σύναψη του συμβολαίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η ιστορία έχει αρχίσει και ξετυλίγεται από τα τέλη του 2011, όταν ο ιταλικός Τύπος αποκάλυψε έρευνα της Δικαιοσύνης στα ανώτερα κλιμάκια της Finmeccanica, που οδήγησε σε παραίτηση τον τότε διευθυντή εξωτερικών σχέσεων του ομίλου Λορέντζο Μποργκόνι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο αμυντικός κολοσσός δωροδοκούσε πολιτικούς, μέσω των «μαύρων ταμείων» που είχε στήσει εκδίδοντας ψεύτικα εντάλματα πληρωμής συμβολαίων μεταξύ δύο θυγατρικών του και εργολάβων. Οπως κατέθεσε τότε κι ένας από τους υπόπτους, διακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο δεκάδες χιλιάδες «κολοκύθια», που ήταν η κωδική λέξη για τα 1.000 ευρώ. Στην υπόθεση εμπλέκονταν σχεδόν όλα τα διευθυντικά στελέχη των δύο θυγατρικών, αλλά και ο τότε πρόεδρος της Finmeccanica, Πιερ Φραντσέσκο Γκουαργκουαλίνι, ο οποίος τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Στη θέση του, έπειτα από σκληρά παιχνίδια εξουσίας και φοβερό πόλεμο παρασκηνίων, διορίστηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι ο Τζιουζέπε Ορσι -ο «κ. Καθαρός», όπως ήταν το παρατσούκλι του- ως ο άνθρωπος που θα εξυγιάνει τον όμιλο, παρότι ήταν και το δικό του όνομα μπλεγμένο στα σκάνδαλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου και την κατάθεση του επίσης ύποπτου για διαφθορά Μποργκόνι, ο Ορσι για να εξασφαλίσει τον διορισμό του είχε εξαγοράσει με 10 εκατομμύρια ευρώ την πολιτική υποστήριξη της Λέγκας του Βορρά, συμμάχου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κι από τα κόμματα που στήριζαν τότε την κυβέρνηση Μόντι.

Επιπλέον, σχεδόν έξι μήνες αργότερα, οι ιταλικές και οι ελβετικές αρχές έψαξαν τα γραφεία του Γκίντο Χάσκε στο Λουγκάνο, ύστερα από πληροφορίες που δημοσίευσαν οι ιταλικές εφημερίδες ότι ο Ελβετός επιχειρηματίας είχε «εισπράξει» 51 εκατομμύρια από τον Ορσι για να «κλείσει» την πώληση των ελικοπτέρων. Παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν αθώοι, οι εξελίξεις φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την Κεντροδεξιά και τον ίδιο τον Μάριο Μόντι. Μερικά από τα κόμματα έχουν συμφέρον να παίζουν το χαρτί της Δικαιοσύνης 12 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, υποστηρίζουν αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο διορισμός του Ορσι στη Finmeccanica ήταν από τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μόντι, στην οποία είχε αντιταχθεί η Κεντροαριστερά.

Κερασάκι στην τούρτα των σκανδάλων είναι και η έρευνα που έχουν ανοίξει οι εισαγγελείς του Μιλάνου κατά του διευθύνοντος συμβούλου τού υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακού κολοσσού Eni και στελεχών της θυγατρικής του Saipem, για δωροδοκίες 197 εκατομμυρίων ευρώ σε στελέχη της κυβέρνησης της Αλγερίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν συμβόλαια με την κρατική εταιρεία ενέργειας της χώρας Sonatrach.