13 Φεβρουαρίου 2013

Μυστικά, ψέματα και «αυτοκτονίες»

IΣΡΑΗΛ Αυτοκτόνησε ο «κρατούμενος X». Aγνωστα το έγκλημα, η δίκη, η κράτηση, ακόμη και ο θάνατός του, αφού ο Νετανιάχου ζήτησε απο τα ΜΜΕ να τον αποσιωπήσουν 
Του Νικόλα Ζηργάνου 
 Ο κρατούμενος χωρίς όνομα, ο φυλακισμένος που κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή του, με άγνωστο το έγκλημα που διέπραξε και κρυφό το δικαστήριο που τον δίκασε, με αμφισβητούμενο ακόμη και το αν πράγματι έγινε μια κάποια δίκη, αυτοκτόνησε (;) πριν από δύο χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ και το μάθαμε μόλις χθες, μέσω… Αυστραλίας. Η ταυτότητα του 34χρονου Αυστραλο-ισραηλινού Μπεν Ζιγκιέρ, του μέχρι πρόσφατα αποκαλούμενου «κρατούμενου Χ», αποκαλύφθηκε από το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC μαζί με την πληροφορία ότι το θύμα ήταν πρώην πράκτορας της Μοσάντ.

 Την ίδια ώρα, στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλούσε σε μυστική σύσκεψη τους διευθυντές των εθνικών ΜΜΕ, με αίτημα να μην αναπαράγουν, ούτε και να αναφέρουν την υπόθεση, γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και αυτό ήταν το μόνο που διέρρευσε, «θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες».

Η πρώτη νύξη για την ύπαρξη του «κρατούμενου Χ» έγινε τον Ιούνιο του 2010 από τον μεγαλύτερο ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Υnet», που έγραψε πως ένας αγνώστων στοιχείων κρατούμενος βρίσκεται στην απομόνωση της φυλακής Αγιαλόν. Ομως, αυτή η μικρή αναφορά εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση από την ηλεκτρονική σελίδα. Εξι μήνες μετά, τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός μπλόγκερ Ρίτσαρντ Σίλβερστεϊν ισχυρίστηκε ότι κρατούμενος ήταν ο Ιρανός στρατηγός Αλί Ρεζά Ασγκαρί, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε απαχθεί από τη Μοσάντ.

Ηταν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσκότισης, όμως δύο εβδομάδες αργότερα, το «Υnet» επανήλθε, αναφέροντας ότι «ένας κρατούμενος αγνώστων στοιχείων αυτοκτόνησε στο κελί του στην Αγιαλόν». Το ειδησάριο του «Υnet» αποσύρθηκε και πάλι από την ιστοσελίδα. Αντίθετα από τη διαδικασία που ακολουθείται πάγια, η διεύθυνση της φυλακής δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για θάνατο κρατουμένου.

Οπως αποκάλυψε χθες το ΑBC, η σορός του Ζιγκιέρ μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, την Αυστραλία, όπου έγινε και η ταφή. Η οικογένειά του αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο Ζιγκιέρ ήταν παντρεμένος με ισραηλινή και είχε δύο παιδιά. Ο «κρατούμενος δίχως πρόσωπο» είχε στο Ισραήλ το όνομα Μπεν Αλόν, ή και Αλεν, και είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ από τη γενέτειρά του Μελβούρνη, όταν ήταν 24 χρόνων. Εγινε συνεργάτης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και εξαφανίστηκε από προσώπου γης τον Ιανουάριο του 2010. Μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αγιαλόν, σε ειδική πτέρυγα, η οποία είχε δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει τον δολοφόνο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, Γιγκάλ Αμίρ.

Η πτέρυγα έχει διπλές πόρτες που κλείνουν ερμητικά τα μονόκλινα κελιά, τα οποία διαθέτουν και ηχομόνωση. Ο «κρατούμενος Χ» δεν βγήκε ποτέ από την απομόνωση, δεν δέχτηκε ποτέ επισκέψεις και ήταν υπό διαρκή επιτήρηση, καθώς στα κελιά υπάρχει σύστημα παρακολούθησης. Οι φύλακες δεν γνώριζαν το όνομά του, ούτε και τους λόγους για τους οποίους κρατείτο, ενώ κανείς άλλος συγκρατούμενός του δεν τον είχε δει, ούτε ακούσει ποτέ. Σκοτεινό και ανεξήγητο παραμένει το πώς κατάφερε (;) να απαγχονιστεί ο αόρατος «κρατούμενος του κελιού 15», αν πράγματι αυτοκτόνησε και, κυρίως, ποιος ήταν ο λόγος που υπέστη αυτή την πρωτοφανή μεταχείριση από το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ.

Το αυστραλιανό δίκτυο αναφέρει δήλωση αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, ο οποίος πιθανολογεί ότι αυτή η σκοτεινή υπόθεση θα μπορούσε να υποκρύπτει προδοσία από πλευράς του Ζιγκιέρ και αποκάλυψη σε εχθρούς του Ισραήλ πολύ ευαίσθητων πληροφοριών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ ζήτησαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης και απαίτησαν να αρθεί το πέπλο σιωπής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα τοπικά ΜΜΕ.

Η υπόθεση αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για την ισραηλινή Δικαιοσύνη, αλλά και για την κυβέρνηση της Αυστραλίας, καθώς ο Ζιγκιέρ διατηρούσε διπλή υπηκοότητα και οι αρχές της χώρας δεν είχαν ενημερωθεί, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες.

Στην ιστορία του Ισραήλ έχει καταγραφεί στο παρελθόν μόνο μια αντίστοιχη περίπτωση, του Ισραηλο-πολωνού επιστήμονα Μάρκους Κλίνμπεργκ, ο οποίος κατηγορήθηκε το 1983 για κατασκοπία και εξέτισε 10 από τα 20 χρόνια της ποινής του ως «φάντασμα».