Με ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό,
Κυπριακό και τον αγωγό ΤΑΡ στην ατζέντα του, ο αναπληρωτής γενικός
γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ερικ Ρούμπιν συναντήθηκε υπό πέπλο
μυστικότητας χθες στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου
Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη.
Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο ότι επίκειται
συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε
συνομιλήσει κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού αξιωματούχου εντάσσεται στο πλαίσιο της ανησυχίας που εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένης της επιδίωξης της Τουρκίας να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας «μη ελέγξιμες» πρωτοβουλίες, των αλυτρωτικών τάσεων που φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στα Βαλκάνια, αλλά και των νέων δεδομένων που προκύπτουν στο χώρο της ενέργειας με την πρόθεση αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην ζώνη αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να γίνει η απαραίτητη προεργασία για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν πρόκειται προς το παρόν να ληφθεί η όποια πρωτοβουλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές στη Μεγαλόνησο, ενώ σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε στην ελληνική πλευρά πως εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί η στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή μεταβαίνει στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου θα συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Τουρκία.
Επισήμως στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας οι συνομιλίες αφορούν θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η λαθρομετανάστευση ή ο τουρισμός. Ωστόσο, όλο το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα έχει ανοίξει τη βεντάλια, θέτοντας για παράδειγμα ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» σε Θράκη και Ρόδο ή απαντώντας με νέες απειλές στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.